Кламер БГ - Новини: Отровен с "новичок" ще съди Русия за 1 млн. лири

Отровен с "новичок" ще съди Русия за 1 млн. лири

Европа

|
Нед, 22 Септ 2019г. 19:04ч.
Отровен с "новичок" ще съди Русия за 1 млн. лири

Британецът Чарлз Роули, пострадал от контакт с нервно-паралитичното вещество "новичок" в Еймсбъри миналото лято, възнамерява да заведе дело срещу Русия и да поиска обезщетение в размер на около 1 млн. британски лири, пише британският вестник The Mirror, цитиран от РИА Новости и агенция Фокус.

Британецът твърди, че инцидентът значително е повлиял на живота му, така че той иска справедливост.

Адвокатът на Роули Патрик Магуайър обмисля за своя клиент възможността да заведе дело срещу Русия. Според адвоката Роули продължава да страда от "сериозни странични ефекти", след като отровната субстанция е попаднала в тялото му.

Сутринта на 4 юли миналата година британската полиция съобщи за инцидент в Еймсбъри, при който двама души са били "изложени на неизвестно вещество" и са хоспитализирани в критично състояние.

По-късно от Скотланд Ярд бе съобщено, че мъжът и жената са били отровени със същото вещество като бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Роули е изписан от болницата няколко седмици по-късно. Друга жертва, 44-годишната Дон Стърджъс, партньорка на Чарлз, почина няколко дни по-късно в болницата в Солсбъри.

mediapool.bg