Кламер БГ - Новини: Възможно е Щрахе да бъде изключен от австрийската Партия на свободата

Възможно е Щрахе да бъде изключен от австрийската Партия на свободата

Европа

|
Ср, 25 Септ 2019г. 13:53ч.
Възможно е Щрахе да бъде изключен от австрийската Партия на свободата

Както съобщава електронното издание на всекидневника "Курир", все по-ясно е желанието на членове на Австрийската партия на свободата да се освободят от компрометирания й бивш лидер Хайнц Кристиан Щрахе. Според функционери от федералното ръководство, както и от провинциални партийни организации, на "ерата Щрахе" трябва да се сложи край. Желанието е Щрахе да бъде изключен още идната седмица, непосредствено след извънредните парламентарни избори на 29 септември, предава БТА от Виена.

Недоволството в партията, показала единство на завършилия преди седмица конгрес, на който Норберт Хофер бе избран с 98,25 процента за партиен лидер, се дължи на нови разкрития около Щрахе. Според тях като партиен лидер той е харчил средно по 10 000 евро партийни пари месечно за лични разходи, отчитани като партийни.

Стана ясно също, че и съпругата на бившия лидер Филипа Щрахе, която официално заемаше почетния партиен пост "защитничка на животните", е получавала от партията по 11 хиляди евро месечно. Като се добави и заплатата на бившия вицеканцлер, възлизаща на близо 20 000 евро, се оказва, че семейството е имало месечен доход от 42 000 евро.

В момента се води следствие за сметките, отчитани като партийни разходи, които отчасти са за луксозни тоалети на Филипа Щрахе. Странните фактури за периода 2014-2018 година разследва и вътрешнопартийна комисия.

mediapool.bg