Кламер БГ - Новини: Тереза Мей най-после допусна възможността за отлагане на Брекзит

Тереза Мей най-после допусна възможността за отлагане на Брекзит

Европа

|
Вт, 26 Фев 2019г. 18:56ч.
Тереза Мей най-после допусна възможността за отлагане на Брекзит

Британската министър-председателка Тереза Мей обяви във вторник пред депутатите, че им оставя възможността да отложат датата на Брекзит за "кратък и ограничен период", ако отхвърлят нейното споразумение за излизане от ЕС и откажат страната да се оттегли от общността без сделка.

Допускането на възможност за отлагане на Брекзит с едновременното премахване на непосредствената заплаха от напускане на ЕС на 29 март без сделка бележи един от най-важните обрати в лабиринта на кризата, обхванала Великобритания след референдума през 2016 г., коментира агенция Ройтерс.

Мей повтори, че тя лично е против такова отлагане и подчерта, че то не може да продължи след юни, тъй като в противен случай Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент в края на май.

Министър-председателката каза, че възнамерява да действа в три етапа.

Най-напред, до 12 март ще представи на депутатите променен вариант на споразумението за развод, което подписа с Брюксел в края на ноември и което парламентът отхвърли с голямо мнозинство в средата на януари.

Ако на 13 март новият вариант бъде отхвърлен, тя ще поиска депутатите да кажат дали искат да напуснат ЕС без споразумение. Ако откажат, тогава на 14 март тя ще внесе предложение, с което ще пита депутатите дали искат кратко и ограничено удължаване на преговорите по член 50 от Лисабонския договор, който даде началото на процеса по излизане от ЕС преди почти 2 години.

"Аз лично съм против удължаване на член 50. Нашата приоритетна цел трябва да е да работим за споразумение и да напуснем на 29 март" ЕС, подчерта Мей. Тя обаче добави, че иска да отговори на безпокойството на депутатите от наближаващия краен срок.

Много от министрите в кабинета й през последните дни заплашиха да подадат оставка, ако се стигне до напускане на ЕС без сделка.

Мей каза пред депутатите, че в преговорите с ЕС има "добър напредък" и тя се опитва да постигне промени в текста за предпазния механизъм, за да се гарантира отворена граница с Ирландия.

Тереза Мей подчерта изрично, че Великобритания ще напусне на 29 март без сделка, само ако е налице категоричното съгласие на Камарата на общините по този въпрос, предаде Ройтерс.

Днес Мей каза, че всяко удължаване на преговорния процес за Брекзит няма да отстрани варианта за напускане без сделка, а само ще направи "ръба на скалата много по-остър" за няколко месеца.

Според Бет Ригби - зам.-политически редактор на телевизионния канал "Скай нюз", днешното изявление на Мей е съществена промяна в политическата й позиция в посока обединение с крилото на привържениците на евроинтеграцията в Консервативната партия.

Водещата на политическо предаване в "Скай нюз" Софи Ридж, каза, че днешното предложение на Мей фактически означава, че вариантът за излизане на Обединеното кралство от ЕС в планирания срок (на 29 март) сега е "изключително малко вероятно".

ЕС би могъл да помогне на Великобритания да произведе втори референдум за Брекзит, като й позволи да определи евродепутати, които да работят за много кратко, каза днес външният министър на Люксембург Жан Аселборн.

mediapool.bg