Кламер БГ - Новини: Европарламентът подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Европарламентът подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Европа

|
Ср, 27 Фев 2019г. 15:12ч.
Европарламентът подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

И двете комисии на Европейския парламент подкрепиха кандидатурата на румънския антикорупцеионен прокурор Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС. В сряда водещата комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласува в нейна полза с 26 гласа "за". Френският кандидат Жан-Франсоа Бонер получи подкрепа на 22-ма евродепутати, а за германския кандидат Андрес Ритер имаше само един глас.

Преди ден комисията по бюджетните въпроси също взе решение в полза на Кьовеши, която изпревари с един глас Бонер.

Предстои председателят на Европейския парламент Антонио Таяни и неговите заместници да решат как да се постъпи. Възможно е те да потвърдят избора на парламентарните комисии, но може решението да бъде подложено на гласуване в пленарната зала.

Преди седмица Съветът на ЕС гласува в полза на Жан-Франсоа Бонер. България гласува против Кьовеши. Ако Европейският парламент и Съветът на ЕС подкрепят различни кандидати, ще се пристъпи към преговори. Ако мнението на двете институции съвпадне преди преговорите, избраният кандидат може да бъде назначен.

Лаура Кьовеши, която доскоро оглавяваше антикорупционната прокуратура в Румъния преди да бъде уволнена от правителството на страната си, беше и фаворитът на професионалната комисия, което преся първоначалните 24 кандидати за поста.

Изслушването

По време на изслушването пред комисиите на Европейския парламент Кьовеши беше разпъната на кръст с неудобни въпроси и реплики от страна на румънски евродепутати. Освен за воденото дело срещу нея в родината ѝ за злоупотреба с власт, имаше и въпрос получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от "Сикрет сървис" за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж, предаде БНР.

Жребий определи реда на изслушването на тримата кандидати. Германецът Андрес Ритер говори първи, втори беше французинът Жан-Франсоа Бонер, а трета – Кьовеши. След изложенията си те отговаряха на въпроси на представители на различните парламентарни групи.

Единствено Кьовеши беше аплодирана от евродепутатите, докато от изказванията на другите двама стана ясно, че те нямат богат опит в борбата с финансовите измами с европейски средства. Това е основната цел, заради която се създава европейската прокуратура.

България е против Кьовеши

В залата бяха и четирима български евродепутати от общо шест, които са членове на двете комисии. Това бяха Георги Пирински (БСП/С&Д), Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), Неджми Али и Филиз Хюсменова ( ДПС/АЛДЕ). По различни причини отсъстваха лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев и Асим Адемов, съобщи "Клуб Z".

Георги Пирински и Неджми Али са членове на Комисията за бюджетен контрол. Филиз Хюсменова е редовен, а Емил Радев – заместващ член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Постоянният български представител в ЕС гласува против кандидатурата на Лаура Кьовеши за обвинител номер едно миналата седмица. Вотът беше таен, но редица издания публикуваха информацията, позовавайки се на дипломатически източници. В понеделник в. "Файненшъл таймс" съобщи, че румънското правителство е убедило българското, а също така полското и унгарското правителство, техните постоянни представители да гласуват против Кьовеши на Съвета на ЕС миналата седмица и те са подкрепили френския кандидат. Това каза румънският евродепутат Моника Маковей, която първа поведе битката с корупцията и измамите по върховете на властта в съседна Румъния, пред "Клуб Z".

Андрес Ритер: Измамите и корупцията вредят на ЕС

По жребий първи говори германският депутат Андрес Ритер.

"Основният въпрос е защо имаме нужда от Европейска прокуратура. Измамите и корупцията вредят на ЕС, но и на доверието от страна на данъкоплатците. Ето защо категоричната защита на финансовите интереси е от жизнено значение", започна изявлението си Ритер.

Според него има три причини, поради които наказателното преследване в тази защита не е било достатъчно ефективно. Те са свързани с факта, че преследването е следвало преди всичко националния подход.

Ритер посочи, че националната политика в защита на финансовите интереси е доста фрагментирана.Освен това съдебните системи не винаги са имали желание да разследват трансграничните последици на дадено дело и са се ограничавали до националните аспекти. Затова трябва единен наднационален орган, който да погледне от по-широка гледна точка, каза Ритер.Той посочи, че опитът при преследването на престъпленията на "белите якички“ говори, че ресурсите винаги са ограничени, когато става дума за сложни престъпни дейности. Всичко това, според Ритер, прави много голяма необходимостта от главен прокурор на ЕС.

Българският евродепутат Емил Радев попита Ритер дали е имал дело за измама с европейски средства. Другият му въпрос беше какво е виждането на германския прокурор за бъдещото развитие и функциониране на европейската прокуратура.

Ритер отговори първо на втория въпрос. Той вярва, че защитата на финансовите интереси може да бъде предоставена, когато има европейски подход, т.е. има независима институция със съответните ресурси и обща стратегия, която да гарантира съгласуван подход.

Относно делото за измами, германецът отговори, че е работил по един случай, който все още не е приключил в съда. Той е за изкуствено разделяне на проекти, при които не са били спазени разпоредбите за субсидиите.Нанесените щети били за 32 милиона евро. Разследването продължило дълго, понеже случаят бил чувствителен. Участвала и ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите. На първа съдебна инстанция случаят приключил, но сега продължава на втора.

"За щастие, не съм се сблъсквал с политически натиск. Това понякога се случва на други места", така Ритер отговори на въпрос на румънската евродепутатка Моника Маковей.

Ритер беше попитан и как гледа на очернящата кампания срещу Лаура Кьовеши в Румъния. Отговори така: "Много съм впечатлен от нейния кураж и съм горд, че съм кандидат заедно с нея за този пост.", съобщи в."Сега".

За германския магистрат е много важно един прокурор да "заразява" с дейността си другите.

Бонер: В страни от ЕС демократичните устои са поставени под въпрос

След Ритер говори френският кандидат Жан-Франсоа Бонер, който е фаворит на посланиците на страните членки в ЕС. Той каза, че ще се опита да направи един сплотен и солидарен екип в Европейската прокуратура. Ключовите думи за него са независимост, обективност, зачитане на основните права и професионална етика. За това трябва дипломация, изграждане на консенсус и решителност, каза Бонер.

Той вижда три предизвикателства пред бъдещата Европейска прокуратура. Едното е да спечели доверието в себе си като нов европейски орган, който работи сред национални органи и евроинституциите. Другото е да убеди 22-те участващи страни да работят заедно с нея и да й предават дела от своите компетенции. Но трябва да убеди и останалите, неучастващи 6 членки да я подпомагат винаги, когато е необходимо. Трябва да бъдат убдени и другите европейски органи – ОЛАФ, Евроюст и Европол. Основната връзка между тях и прокуратурата трябва да е взаимното доверие, каза Бонер.

Той посочи още, че демокрачитните устои се поставят под въпрос в някои страни членки на ЕС, но не назова конкретни имена.

Бонер завърши изложението си с цитат на някогашния германски канцлер Конрад Аденауер: "Световната история е сборът от онова, което би могло да бъде избегнато."

Препитването му от евродепутати бе доста по-дълго от това на Андрес Ритер. Френският кандидат разочарова някои евродепутати, като настояваше, че главният прокурор на ЕС трябва да бъде и дипломат, за да намира общ език с правителствата на страните членки. Това предизвика много въпроси как ще запази при това положение независимостта си от политически натиск. От отговорите му се разбра, че се чувства независим от изпълнителната власт едва от 6 години, защото до 2013 г. френското Министерство на правосъдието е имало право да дава инструкции на прокуратурата по конкретни дела, съобщи "Сега".

Българският евродепутат Георги Пирински попита Бонер как ще докаже, че тези качества ще го направят по-силен като прокурор, отколкото човек, склонен да търси удобни решения и дали ще бъде "настървен" да направи нещо повече, а не да прояви агресивност.

"Един прокурор не трябва да бъде никога агресивен, но трябва да бъде решителен. Дипломацията има своите граници. Един дипломат трябва да усети границата и ситуацията, но дотук. Никога не съм се стремял да се харесам на медиите, не съм се крил зад заместниците си. Аз поемам отговорността“, каза френският юрист.

Холандската евродепутатка София ин т`Велд попита Бонер дали е в достатъчна степен "питбул", защото има престъпници, готови да убиват, а не винаги правителствата ще са съюзник на прокурора. Може да му се наложи да преследва и правителствата.

"Въпросът за решимостта на прокурора е изключително важен, особено когато трябва да действа за страните членки. Но не бих използвал думата "питбул". Ние, прокурорите, го правим на индивидуално равнище. Много е важно ръководителят на прокуратурата да действа напълно независимо", отговори Бонер.

Кьовеши: Възстановихме откраднати 3 милиарда евро

Последна говори Лаура Кьовеши, чиято поява на трибуната предизвика силно оживление. Тя изтъкна личния си опит като доскорошен шеф на ДНА – антикорупционната прокуратура в Румъния. Изрази убеждение, че въз основа на този факт може да допринесе за работата на Европейската прокуратура.

"Свикнала съм да работя под обществен натиск и стрес. Заедно с екипа ми повиших ефективността на разследването на измамите с евросредства. Основен приоритет бе изземането на имущество. Ставаше дума за сума от 2 милиарда евро. Освен това сумата на възстановените средства скочи на 3 милиарда евро, или 10 пъти повече от преди", каза Коьовеши.

Тя допълни, че ДНА е провела съвместни операции с над 14 държави. Разкрити били тайни банкови сметки в други страни. Румънската прокурорка смята, че има опит в разкриването на финансови измами и това ще й помогне да създаде стратегия.

Кьовеши каза, че един прокурор трябва да се стреми към истината, да служи на върховенството на закона, да има силен морален компас. Той трябва да бъде обективен, когато справедливостта е нарушена, но трябва и да гарантира правата на всички участващи в разследването, каза Кьовеши.

"Знам, че имате много негативна информация за мен. Но аз няма от какво да се крия и ще отговарям на всичките ви въпроси", завърши представянето си Кьовеши. Последваха аплодисменти в залата и неудобни въпроси, най-вероятно от румънски евродепутати, пише "Клуб Z".

Кьовеши беше помолена да обясни за какво е получила награда от ЦРУ. Румънската юристка отговори, че наистина има награда от САЩ, от "Сикрет сървис" за заслугите и в оказване на помощ на американските правоприлагащи органи срещу разпространението на фалшиви долари.

Прокурорката има награда и от американската компания McAfee за борбата си срещу киберпрестъпността. Тя обясни в залата, че е човекът, започнал първи тази борба в Румъния. Опроверга като лъжа твърденията, че е получла американско гражданство.

Друг депутат я попита вярно ли е, че Върховният съд в Букурещ я е разследвал за законодателен акт в нейна полза. Отговорът бе, че е имало съдебно дело с редица несъстоятелни обвинения, което е продължило четири години и приключило с решение, че това са лъжи. На свой ред румънска евродепутатка обвини Кьовеши в лъжа, тъй като тя вече е освободена от длъжността шеф на антикорупционната прокуратура.

Редица депутати изразха солидарността си с Кьовеши. Някой, очевидно от Румъния, се опита да тропа по банката, но нямаше ефект, отбелязва "Клуб Z".

Кьовеши обеща в отговор на въпрос да гарантира спазването на правата на заподозрените. Това ще бъде един от основните приоритети на бъдещата Европейска прокуратура. Ако някой европейски прокурор наруши основни права, трябва да се предприемат мерки и тази информация да стане достояние на всички други прокурори, за да не се повтаря, каза Кьовеши.

Тя разказа и за политическия натиск, на който е била подлагана като главен прокурор на Румъния и като шеф на ДНА. Заяви, че "всеки път, когато политик се намеси, тя смята за задължение да разкрие това пред обществеността."

Кьовеши обвини властите в Румъния, че по всякакъв начин се опитват да попречат на независимостта на съдебната система. Отбеляза, че под нейно ръководство ДНА е разследвала 900 държани служители, от които 60 са били високопоставени.

mediapool.bg