Кламер БГ - Новини: Намушканите при нападение с нож деца във Франция са в критично, но стабилно състояние

Намушканите при нападение с нож деца във Франция са в критично, но стабилно състояние

Европа

|
Пет, 09 Юни 2023г. 15:50ч.
Намушканите при нападение с нож деца във Франция са в критично, но стабилно състояние

Сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон се срещна днес с травмираните семейства на четири много малки деца, които бяха намушкани с нож от мъж вчера. Децата са в стабилно състояние след спешни операции, а следователите работят, за да разкрият мотивите на задържания за атаката сириец, предаде Асошиейтед прес.

Макрон и съпругата му Брижит посетиха болницата, където лекуват три от четирите деца, които получиха животозастрашаващи рани с нож при вчерашното нападение на и около детска площадка в алпийския град Анси. Мотивите на извършителя засега не са изяснени.

Министър-председателката Елизабет Борн каза, че и четирите деца - на възраст между 22 месеца и 3 години - са претърпели операция и "са под постоянно медицинско наблюдение". "Състоянието им е стабилно", добави тя.

Правителственият говорител Оливие Веран, лекар по образование, обаче заяви, че две от децата остават в критично състояние.

Три от четирите деца бяха откарани по спешност след атаката в болница във френския алпийски град Гренобъл - първото място, където днес сутринта спряха френският президент и съпругата му. Те не разговаряха с репортери, когато влязоха вътре.

Четвъртото пострадало дете беше откарано за лечение в Женева, в съседна Швейцария.

Две от четирите деца са френски граждани, а другите две - туристи от Великобритания и Нидерландия.

Двама възрастни също са получили рани с нож, като единият е с опасност за живота, съобщиха властите. Единият от тях е бил ранен както с нож от нападателя, така и от изстрел на полицията при задържането на извършителя на атаката.

Заподозреният, 31-годишен сириец със статут на бежанец в Швеция, остава в ареста. Той е преглеждан от психиатри, каза Веран.

Безпомощността на младите жертви и жестокостта на нападението отвратиха Франция и предизвикаха международно осъждане, посочва АП.

Френските власти заявиха, че на заподозрения наскоро е било отказано убежище в страната, тъй като Швеция вече му е предоставила постоянно пребиваване и статут на бежанец преди десет години.

Прокурорът, водещ разследването, Лин Боне-Матис заяви, че мотивите на мъжа са неизвестни, но изглежда не са свързани с тероризъм. По думите ѝ той е бил въоръжен със сгъваем нож.

mediapool.bg