Кламер БГ - Новини: Франция разобличи мащабна руска кампания за дезинформация

Франция разобличи мащабна руска кампания за дезинформация

Европа

|
Вт, 13 Юни 2023г. 20:07ч.
Франция разобличи мащабна руска кампания за дезинформация

Френският външен министър Катрин Колон Сн. ЕПА/БГНЕС

Франция е разкрила мащабна руска кампания за дезинформация, целяща да подкопае западната подкрепа за Украйна, съобщи във вторник държавната агенция Viginum, която отговаря за откриването на чуждестранна онлайн намеса.

"Ангажирането на руските посолства и културни центрове, които активно са участвали в усилването на тази кампания, включително чрез институционалните си акаунти в социалните мрежи, е още една илюстрация на хибридната стратегия, която Русия прилага, за да подкопае условията за демократичен дебат", заяви френският външен министър Катрин Колон, цитирана от агенция Франс прес.

Според доклада на агенцията кампанията се е състояла в разпространение на проруско съдържание; подражание на популярни френси медии като Le Monde, Le Figaro и Le Parisien, както и на правителствени уебсайтове, включително на Министерството на европейските и външните работи на Франция; създаване на уебсайтове за франкофонски новини с поляризиращи гледни точки; координиране на фалшиви акаунти за разпространение на създаденото съдържание.

Кампанията по дезинформация е била наречена "Надеждни последни новини", по името на проруски уебсайт. Това е втората вълна на т.нар. операция Doppelgänger, която беше разкрита миналата година от неправителствените организации EU DisinfoLab и Meta, съобщи АФП, като добави, че известни германски медии като FAZ, Der Spiegel и Bild също са били обект на атака.

Въпреки спирането на финансираните от Кремъл медии RT и Sputnik, руската дезинформация все още се разпространява в страните от ЕС. По-рано този месец президентът на Словакия Зузана Чапутова заяви пред сайта "Политико", че руските тези намират плодородна почва в нейната страна.

Основните тези, прокарвани от дезинформационната кампания, са неефективността на санкциите срещу Русия; предполагаемата русофобия на западните държави; предполагаемото преобладаване на нацистката идеология сред украинските официални лица; и отрицателните последици от приемането на украински бежанци за европейските държави.

През 2021 г. Франция създаде агенция Viginum за откриване на манипулации на информация, идваща отвън, която е под ръководството на Генералния секретариат за отбрана и сигурност.

В изявлението си днес френският външен министър Колон каза още, че Франция е предотвратила атака срещу уебсайта на френското министерство на външните работи, която вероятно е била извършена от Русия или от рускоговорящи, предаде Ройтерс.

Тя заяви също, че властите са предотвратили опит за кражба на самоличност от сайта.

mediapool.bg