Кламер БГ - Новини: Намалява страхът на европейците за инфлацията и енергийните доставки

Намалява страхът на европейците за инфлацията и енергийните доставки

Европа

|
Пон, 10 Юли 2023г. 15:45ч.
Намалява страхът на европейците за инфлацията и енергийните доставки

Подкрепата на европейците за ВЕИ остава сериозна

Европейците продължават да поставят на първо място загрижеността си от повишението на цените, международната ситуация с оглед войната на Русия в Украйна и за сигурността на енергийните доставки, но притесненията им намаляват. В същото време остава силна подкрепата им за зеления преход, отказа от руски енергийни суровини ресурси и за санкциите срещу Кремъл. Стабилни са мненията, че трябва да продължи финансовата подкрепа на Киев, както и поддръжката за европейската перспектива пред страната.

Това сочи последното проучване на "Евробарометър", проведено през юни 2023 г. и публикувано в понеделник. Предишното, което е използвано з асравнение е от януари-февруари.

Европейците също така подкрепят по-силното сътрудничество в областта на отбраната на ЕС и увеличените разходи за отбрана.

Въпреки че инфлацията остава основен проблем, възприятията за икономическата ситуация и икономическите очаквания се подобряват. Мнозинството от европейците вярват, че NextGenerationEU, планът за възстановяване на ЕС на стойност 800 милиарда евро, може да бъде ефективен отговор на настоящите икономически предизвикателства. Подкрепата за еврото остава висока.

Широка подкрепа за енергийния преход

Повече от осем на всеки десет граждани на ЕС смятат, че ЕС трябва да инвестира масово във възобновяеми енергийни източници като вятърни и слънчеви проекти (85%) и че увеличаването на енергийната ефективност на сградите, транспорта и стоките направи Общността по-малко зависима от внос на енергия извън ЕС (82%). Освен това 80% смятат, че държавите членки на ЕС трябва съвместно да купуват енергия от други страни, за да получат по-добра цена.

81% от анкетираните са съгласни, че намаляването на вноса на петрол и газ и инвестирането във възобновяема енергия е важно за цялостната сигурност на ЕС, а 82% са за възможно най-бързото намаляване на зависимостта от руските енергийни източници.

Силна подкрепа за санкциите срещу Русия

Одобрението за действията, предприети в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, остава много високо, отбелязват от Европейската комисия в прессъобщението.

88% от гражданите на ЕС одобряват предоставянето на хуманитарна подкрепа на хората, засегнати от войната, а 86% подкрепят приемането в ЕС на хора, бягащи от войната. 75% са съгласни с финансовата подкрепа за Украйна и 72% подкрепят икономическите санкции срещу руското правителство, компании и физически лица.

Освен това 66% са съгласни със забраната на държавните медии, като Sputnik и Russia Today, да излъчват в ЕС и 64% подкрепят финансирането на покупката и доставката на военно оборудване за Украйна. 64% също са съгласни ЕС да предостави на Украйна статут на кандидатка за потенциален член на ЕС.

Като цяло 56% от анкетираните са доволни от отговора на ЕС на руската инвазия в Украйна, а 54% са доволни от действията на своето правителство.

В полза на по-силна европейска защита

В този контекст 77% от европейците подкрепят обща политика за отбрана и сигурност. 80% смятат, че сътрудничеството по въпросите на отбраната на ниво ЕС трябва да се увеличи, 77% са на мнение, че покупките на военно оборудване от държавите членки трябва да бъдат по-добре координирани, 69% биха искали ЕС да засили капацитета си за производство на военно оборудване и 66% казват, че трябва да се харчат повече пари за отбрана в ЕС.

По-силна Европа в света

77% са съгласни, че ЕС трябва да изгради партньорства със страни извън ЕС, за да инвестира в устойчива инфраструктура и да свързва хората и държавите по света. Освен това 69% смятат, че ЕС има достатъчно сила и инструменти, за да защитава икономическите интереси на Европа в глобалната икономика.

Нивата на доверие в ЕС се повишават значително в повечето страни кандидатки от зимата на 2022-2023 г. Най-високо ниво на доверие се наблюдава в Албания (77%, което е ръст с 6 на сто), следвана от Босна и Херцеговина (57% със 7 процента добавено довериу), Черна гора (54%, +7), Северна Македония (48%, +1), Молдова (44%, +2), Турция (41%, +12) и Сърбия (32%, +2).

Подобрена икономическа среда

С 5 процента от януари- февруари 2023 г. досега – на 45 на сто, е нараснало мнението, че европейската икономика е в добро състояние. 40% определят икономическата ситуация в собствената си страна като добра (+5 п.п.), а 58% като лоша (-8 п.п.).

В България позитивните резултати са по-ниски от средноевропейското нива и у нас веднага след притесненията за инфлацията идва икономическата ситуацията, следвана от околната среда и климатичните промени и имиграцията, докато в ЕС след растящите цени идват международната обстановка, имиграцията и опазването на околната среда.

55% от европейците смятат, че планът за възстановяване на ЕС на стойност 800 милиарда евро, NextGenerationEU, може да бъде ефективна мярка за отговор на настоящите икономически предизвикателства.

В еврозоната подкрепата за единната валута остава много висока (78% срещу 17%), докато е малко по-ниска за ЕС като цяло (71% срещу 23%).

Инфлацията остава основен проблем, макар и по-малък

27% от европейците смятат, че "нарастващите цени/инфлацията/разходите за живот" е един от двата най-важни проблема, пред които е изправен ЕС в момента (-5 процентни пункта от януари-февруари). Международната ситуация е на второ място с 25% (-3 процентни пункта), следвана плътно от имиграцията (24%, +7 процентни пункта) и "околна среда и климатичните промени" (22%, +2 процентни пункта). Енергийните доставки (16%, -10 процентни пункта) отбелязват рязък спад от трета позиция на шеста.

Общата представа за ЕС остава стабилна

Повечето общи показатели остават стабилни. Трябва да се отбележи, че 47% от населението на ЕС са склонни да се доверяват на ЕС, докато 32% са склонни да вярват на националното си равителство, а 45% са склонни да не вярват на ЕС.

45% от гражданите на ЕС имат положителна представа за ЕС, 18% отрицателна и 37% неутрална. Във всички държави-членки положителните възприятия надделяват над отрицателните.

63% от анкетираните в ЕС казват, че са оптимисти за бъдещето на ЕС, а 34% казват, че са песимисти.

mediapool.bg