Кламер БГ - Новини: Силно разделената левица в Германия чества 100 години от смъртта на Роза Люксембург

Силно разделената левица в Германия чества 100 години от смъртта на Роза Люксембург

Европа

|
Нед, 13 Ян 2019г. 18:49ч.
Силно разделената левица в Германия чества 100 години от смъртта на Роза Люксембург

В мрачно настроение и силно разделена, левицата в Германия отбеляза тази неделя в Берлин 100 години от убийството на митичната революционерка Роза Люксембург, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Церемонията по отдаване на почит пред паметта на революционерката, както и пред Карл Либкнехт - друг виден деец на германската левица, убит също на 15 януари 1919 г. - се състоя по призив на лявата радикална партия "Левите" пред Мемориала на социалистите в Берлин. Това е гробище в бившия Източен Берлин в памет на видни личности от германското работническо и комунистическо движение.

Присъстваха няколко хиляди души, сред които всички ръководители на "Левите", както и председателят на европейската организация на радикалните левици, германецът Грегор Гизи.

В същото време няколко хиляди души, по данни на полицията, преминаха в шествие в Берлин, за да протестират срещу "изчезването на демократичните права и засилването на фашистката заплаха".

През цялата седмица в Берлин ще се състоят различни чествания в памет на "Червената Роза" въпреки опитите на местната десница да забрани тези демонстрации, почитащи "врагове на демокрацията и свободното общество".

"Това, че Роза Люксембург беше убита толкова рано", преди извращенията на сталинизма, "я превърна в икона, чийто ореол и въздействие са останали непокътнати", обясни пред АФП политологът Щефан Хайнц от Свободния университет в Берлин.

Отбелязването на 100-годишнината от кончината й става в труден контекст за германската левица, но и като цяло за левицата по света, която отстъпва пред нашествието на популистките и националистически движения. Те заграбиха голяма част от работническия електорат, който досега беше традиционен поддръжник на левицата.

В Германия двете основни леви партии - Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и "Левите" - събират общо едва 25 на сто от гласовете в социологическите проучвания.

Журналистка и талантлив оратор, Роза Люксембург, родена в еврейско семейство на либерални търговци в Люблин (руската част от Полша), била неуморен теоретик на марксизма и много ценена от Ленин. Тя обикаляла Германия, за да мобилизира масите. Карл Либкнехт от своя страна бил депутат социалдемократ, останал в историята с прокламирането на "Социалистическа република" в деня на абдикирането на императора. Двамата заедно създават съюза "Спартак", на името на роба гладиатор, оглавил разбунтувалите се парии. Две седмици преди да бъдат убити на 47-годишна възраст те учредяват Германската комунистическа партия (ГКП).

Двойното убийство е апогеят на "кървавата седмица" - един от мрачните епизоди от бунта на десетки хиляди войници, моряци и работници, започнал през ноември 1918 година след поражението на Германия.

Доброволческите корпуси, съставени от демобилизирани военни след Първата световна война, убиват Роза Люксембург и Карл Либкнехт и хвърлят телата им в берлински канал. Тогавашното социалдемократическо правителство било наредило на Доброволческите корпуси да извършват брутални репресии срещу революционери. Репресиите и двойното убийство водят до скъсване на отношенията между социалдемократите и комунистите, което улеснява подема на нацизма през 1933 година и продължава и до днес.

Днес ГСДП е коалиционен партньор на консервативната канцлерка Ангела Меркел, срещу която се бори радикалната левица, наследник на комунистическата партия в бившата ГДР.

През ноември ръководителката на ГСДП Андреа Налес допусна, че има вероятност бивш член на нейната партия, Густав Носке, по онова време министър на отбраната, да е изиграл роля в убийството на Роза Люксембург и Карл Либкнехт.

mediapool.bg