Кламер БГ - Новини: Льо Пен се надява да спечели евроизборите благодарение на "жълтите жилетки"

Льо Пен се надява да спечели евроизборите благодарение на "жълтите жилетки"

Европа

|
Пон, 14 Ян 2019г. 13:08ч.
Льо Пен се надява да спечели евроизборите благодарение на "жълтите жилетки"

Лидерката на френската крайнодясна партия Национален сбор Марин Льо Пен иска на предстоящите европейски избори на 26 май да се изправи срещу президента Еманюел Макрон - но този път да победи, пише френският в. "Монд". Двамата се изправиха един срещу друг и на президентските избори във Франция през 2017 г., когато лидерката на Националния сбор загуби. Сега обаче тя разчита да промени резултата, окуражена от анализите, които позиционират нейната партия като единствената опозиция и единствената, която печели от "ефекта на жълтите жилетки".

"На 26 май, за всички избиратели залогът ще е ясен: да бъде победен Макрон", подчерта Марин Льо Пен, като предупреди президента, че "идва краят на неговото управление".

"Макрон е единственият виновник за ситуацията. Той създава разногласия", подчерта Льо Пен пред събрали се симпатизанти, обвинявайки президента в проява на презрение към по-ниските класи, притеснително поведение и липса на компетентност, отбелязва в. "Либерасион".

Крайнодясната лидерка призова президента да се обърне към народа, като разпусне парламента, както искат част от "жълтите жилетки", предупреждавайки го, че "в противен случай демократичният арбитраж ще дойде на следващите избори".

"За нас жълтите жилетки не са криза, а акцент върху темите, към които се опитваме да привлечем вниманието от години", заявява Филип Оливие, съветник на Марин Льо Пен. Но движението на "жълтите жилетки" може не само да е от полза за "Националния сбор", а и да му създаде проблеми. На първо място, една или повече избирателни листи на "жилетките" могат да разпилеят важни гласове и да доведат до победа на партията на Макрон, отбелязва сп. "Поан".

Съществуват и значителни разногласия между движението и Националния сбор, което може да накара "жълтите жилетки" да не подкрепят крайнодясната партия. Голяма част от участниците в протестите са аполитични, и дори враждебно настроени към всякаква форма на политика, така че няма да отидат да гласуват на европейските избори на 26 май.

"Единственото, от което се страхуваме, е възможността хората да не гласуват", обяснява Филип Оливие.

Освен това за Националния сбор имиграцията е една от водещите теми - но не и за всички "жълти жилетки". Затварянето на границите не е сред 42-те искания, представени в края на ноември - напротив, документът предполага прилагането на реална и работеща политика на интеграция, отбелязва "Поан".

mediapool.bg