Кламер БГ - Новини: Макрон иска нов подем в Европа, за да се избегне световен хаос

Макрон иска нов подем в Европа, за да се избегне световен хаос

Европа

|
Нед, 18 Ноем 2018г. 18:07ч.
Макрон иска нов подем в Европа, за да се избегне световен хаос

Френският президент предупреди за опасността от "безпаметния национализъм" и "фанатизма без ориентири"

Френският президент Еманюел Макрон призова в неделя в Берлин Германия да започне заедно с Франция нов етап в европейското изграждане, за да се предотврати затъването на света в хаос и да се гарантира мира, предаде Франс прес.

Европа и френско-германският тандем са длъжни да не оставят света да затъне в хаос и да го подкрепят по пътя към мира, поради което "Европа трябва да бъде по-силна, по-суверенна", заяви Макрон в реч пред Бундестага (долната камара на германския парламент).

"Нашият свят се намира на кръстопът", допълни той, като предупреди за опасността "безпаметният национализъм" и "фанатизмът без ориентири" да вземат надмощие.

"Тази нова френско-германска отговорност изисква да се дадат на Европа инструменти за нейния суверенитет", добави френският президент.

Той спомена по-специално необходимостта да се изгради съвместна отбрана или миграционна политика с хармонизирана система за предоставяне на убежище.

"Този нов етап ни плаши, тъй като всеки ще трябва да споделя, да уеднакви с останалите своята способност да взима решения, външната и миграционната си политика и политиките си за развитие, една част от бюджета си и дори от фискалните си ресурси", допълни Макрон, като подчерта необходимостта еврото да се превърне в международна валута със собствен бюджет на еврозоната.

"За предпочитане ли е да останем затворени в нашето бездействие?", отбеляза той, явно отправяйки критики към колебанията и протакането на германското правителство на канцлерката Ангела Меркел от повече от една година по отношение на френските предложения за нов подем на Европа.

Битката срещу предизвикателството на популизма "не е спечелена", предупреди Макрон. По думите му, това предполага да се поемат нови рискове, надскачайки собствените си колебания и преодолявайки колебанията.

По-рано в неделя френският президент заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата, предаде Асошиейтед прес.

Преди церемонията по полагането на венците Макрон имаше среща с германски младежи, предаде Франс прес.

С тях той обсъди темата за мира. Макрон предупреди младежите, че не трябва да се повтарят грешките от миналото. Той каза, че трябва да се общува с младежта, за да не се отклони тя от правия път, да не се раздели тя и да попадне обществото във вихъра на центробежни сили. Президентът призова също така да се изгради една много по-амбициозна Европа.

mediapool.bg