Кламер БГ - Новини: Белгийските "жълти жилетки" създават политическо движение

Белгийските "жълти жилетки" създават политическо движение

Европа

|
Пон, 19 Ноем 2018г. 12:21ч.
Белгийските "жълти жилетки" създават политическо движение

Протестиращите в Белгия срещу цените на горивата ще основат политическо движение за предстоящите догодина федерални избори, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Известни като "жълтите жилетки" по примера на френските протестиращи, белгийски граждани недоволстват от миналия петък срещу изравняването на акциза на дизела и на бензина. Доскоро в Белгия движението с дизелови автомобили бе насърчавано от държавата с данъчни облекчения, но от миналата година посоката внезапно се обърна с обяснения за грижа към природата.

Дизеловите автомобили в Белгия са с 1/3 повече от бензиновите по данни на статистиката и за най-старите от тях се въвеждат забрани за движение в централните части на големите градове.

За четвърти пореден ден в южните части на страната остават блокирани изходи на рафинерии и депа за снабдяване с гориво. Протестиращи пречат на цистерните да напуснат депата и да се отправят към бензиностанциите.

Засега се съобщава, че няма заплаха от недостиг на гориво на колонките за зареждане.

Протестиращите пропускат цистерни, които пренасят мазут за отопление.

Въпреки това на блокадите бяха изпратени съдебни изпълнители, които заставят протестиращите да подписват предупредителни протоколи. Документите биха послужили при предявяване на претенции към снабдителите и за налагането на глоби от поне 1500 евро за всеки, възпрепятствал търговията с горива.

Местни медии цитират правителствени източници, според които исканията на протестиращите трудно биха били удовлетворени.

Пояснява се, че повишението на акциза на дизела служи за намаляване на данъчната тежест на работещите при облагането на техните доходи - реформа, предприета в началото на завършващия мандат на управляващата днес коалиция.

mediapool.bg