Кламер БГ - Новини: Лондон ще пробва да ускори преговорите около Брекзит

Лондон ще пробва да ускори преговорите около Брекзит

Европа

|
Пон, 18 Май 2020г. 10:20ч.
Лондон ще пробва да ускори преговорите около Брекзит

Британските преговарящи за Брекзит се опасяват, че главният европейски преговарящ Мишел Барние не е в състояние да накара лидерите на ЕС да се фокусират върху търговските преговори заради пандемията от Covid-19.

Ето защо "Даунинг стрийт" ще публикува тази седмица проектоспоразумение в опит да ускори процеса, твърди британският вестник "Гардиън".

Главният британски преговарящ Дейвид Фрост смята, че европейският му колега осъзнава нуждата да отстъпи по ключови проблеми, включително риболова, за който Холандия, Франция и Испания заеха твърди позиции.

Миналия петък Барние каза, че се надява и двете страни "да помръднат от максималистичните си позиции" за достъпа до британски води до юни. Ето защо на "Даунинг стрийт" се надяват, че като публикуват правен текст ще накарат страните от ЕС да се ангажират повече в дискусиите по всички аспекти на бъдещите отношения.

Предполага се, че британският документ, под формата на договор, ще съдържа очевидните различия между двете страни по ключови сектори след като и в Лондон, и в Брюксел, се съгласиха, че миналата седмица е приключил още един кръг на разочароващи преговори.

Високопоставени британски правителствени фигури смятат, че част от проблема е, че вниманието на европейските правителства е прекалено погълнато от пандемията от коронавируса.

mediapool.bg