Кламер БГ - Новини: Киев потопен в смог от дима от горящата чернобилска гора

Киев потопен в смог от дима от горящата чернобилска гора

Европа

|
Пет, 17 Апр 2020г. 19:01ч.
Киев потопен в смог от дима от горящата чернобилска гора

Силни ветрове докараха над Киев дим от горящите гори в радиационно замърсената зона около Чернобилската АЕЦ.

Властите в украинската столица предупредиха жителите на града да не отварят прозорците си в петък, предаде ДПА.

Горите са в забранената зона около авариралата през 1986 г. атомна централа на около 100 км северно от Киев. Взривът на 4-и реактор там преди 36 години е смятан за най-тежката ядрена авария в историята на човечеството, която доведе до изхвърляне на огромни количества радиоактивни вещества в атмосферата и особено в околните територии.

Пожарът в чернобилската гора продължава на приливи и отливи вече две седмици и е обхванал около 11 500 хектара площ.

Около 1100 пожарникари водят борба с огнената стихия. Властите обясняват големия пожар с липсата на сняг през тази зима. Засилените ветрове през последните дни усложниха задачата на огнеборците.

Кметът на Киев Виталий Кличко успокои във видео в интернет жителите, че засега откъм Чернобил идва "само дим, но без радиация".

Успокоително изявление направи и шефът на украинската хидрометеорологична служба Николай Кулбида, цитиран от ТАСС. Според него димът над Киев вчера не е дошъл откъм Чернобил, защото вятърът е бил северозападен, а откъм Житомирска област, където е имало няколко пожара и прашна буря поради засушаването.

Кулбида каза, че се извършва непрекъснат радиационен мониторинг и не е регистрирано превишение на нормите. Той добави, че в близките 10 дни в страната, освен над западните райони, не се очакват валежи.

"Така че в районите, където тлеят треви, торф и гори, няма да има валежи, но няма да има и значително усилване на вятъра", каза Кулбида.

mediapool.bg