Кламер БГ - Новини: Какви може да са последиците от Брекзит без сделка

Какви може да са последиците от Брекзит без сделка

Европа

|
Ср, 04 Септ 2019г. 15:13ч.
Какви може да са последиците от Брекзит без сделка

Британският премиер Борис Джонсън е решен Великобритания да излезе от Европейския съюз на 31 октомври с или без сделка. Дясната му ръка Майкъл Гоув, натоварен с подготовката за евентуален Брекзит без сделка, уверява, че Великобритания ще е готова.

Последиците на Брекзит без сделка обаче може да се окажат катастрофални за британската икономика, твърдят експерти.

Спад на износа за Европейския съюз

Излизане без сделка ще коства на Великобритания 14,6 милиарда евро от износа за Европейския съюз и още няколко милиарда от износа за други страни, сочи оповестено вчера проучване на ООН.

Прекратяването на преференциалния достъп до пазара на Европейския съюз ще засегне седем процента от износа на Великобритания за Европа, става ясно от проучването.

Недостиг на стоки

Великобритания рискува да се сблъска с недостиг на хранителни стоки, стоки от първа необходимост и лекарства, с блокиране на пристанищата и с възстановяване на физическата граница между двете Ирландии, както признава самото правителство в проучване, оповестено миналия месец от вестник "Сънди таймс".

В документите, според изданието, се говори за "най-вероятните" последици на Брекзит, въпреки че правителството твърди, че в тях се разисква най-лошия възможен сценарий.

Телефонни и банкови такси

Една от първите последици за британските и европейските потребители е свързана с възможността да използват мрежата на мобилния си оператор в чужбина. Тази услуга, която сега е безплатна в Европейския съюз, при случай на Брекзит без сделка ще се таксува за пътуващите, които прекосяват Ла Манша или ирландската граница.

Същото важи и за платежните карти, при чиято употреба също ще се начисляват допълнителни такси, а банковите услуги ще станат по-бавни. В Европейския съюз клиентите на базирани във Великобритания инвестиционни банки вече няма да могат да се ползват от финансовите им услуги. Голям брой такива институции създадоха свои филиали на континента, за да избегнат затрудненията.

Компаниите

В сектора на потребителските стоки много компании продължават да са изправени пред заплахата от Брекзит без сделка, като с приближаването на Коледа запасяването със стоки става по-трудно, казват от Конфедерацията на британската промишленост (КБП – CBI).

В сектора на услугите с европейските държави бяха сключени предпазни споразумения, сред които едногодишна сделка с цел предпазване на пазара за деривативни финансови продукти в Лондон.

Забавяния на границата

Европейският съюз подчерта, че веднага ще задейства по границите с Великобритания митнически пунктове, инспекции за безопасност на храните и за проверки за спазване на европейските норми.

Опасявайки се от сериозни забавяния на най-натоварените в момента пропускателни пунктове, най-вече на този в Дувър, Лондон положи усилия за отварянето на нови пунктове и за засилване на активността на други пристанища в страната.

Самолети и влакове

ЕС прие да удължи автоматично правото на британските компании да извършват полети за 27-те страни членки, но само до март 2020 година.

Железопътната линия под Ла Манша /Евростар/ също ще продължи да действа без промяна в рамките на три месеца.

Лекарства и сперма

Великобритания, която обикновено разполага със запаси от лекарства за три месеца напред, увеличи резервите си, за да гарантира шест допълнителни седмици.

Страната ще напусне Европейската агенция по лекарствата, но ще продължи временно да признава европейските тестове и удостоверения, за да не се стигне до дублиране на процедурите и скъсване на снабдителската верига.

Лондон обаче няма да може да се ползва от европейските банки за сперма: британските институции ще трябва да сключат нови споразумения и да използват внос от трети страни.

Предупреждения за потребителите

Потребителите, които пазаруват онлайн, ще плащат повече, тъй като за идващите от континента доставки вече ще се плаща ДДС в пълен размер.

Британците на почивка в Европа ще трябва да имат международна шофьорска книжка. За пренасянето на домашни животни от британци в ЕС ще се прилагат по-строги санитарни правила.

А след това?

Брекзит без сделка няма да означава край на сагата с Брекзит. Великобритания и ЕС ще трябва да договорят бъдещите си отношения, което означава още изтощителни преговори, написа вчера във вестник "Файненшъл таймс" преподавателката по европейско право Катрин Барнард. Според нея "нито една голяма страна не базира търговските си отношения само на правилата на Световната търговска организация".

По БТА

mediapool.bg