Кламер БГ - Новини: "Пет звезди" и Демократическата партия направиха ново правителство в Италия

"Пет звезди" и Демократическата партия направиха ново правителство в Италия

Европа

|
Ср, 04 Септ 2019г. 17:53ч.
"Пет звезди" и Демократическата партия направиха ново правителство в Италия

Новото правителство на Италия, в което влизат представители на антисистемното Движение "Пет звезди" (ДПЗ) и левоцентристката Демократическа партия (ДП), е съставено и представено на президента Серджо Матарела, съобщи генералният секретар на президентството Уго Дзампети, цитиран от Франс прес.

Дзампети уточни, че новото правителство ще положи клетва утре в 10 ч. местно време (11 ч. българско) в президентството.

След срещата си с президента Матарела премиерът Джузепе Конте обяви, че лидерът на ДПЗ Луиджи ди Майо ще е новият министър на външните работи и международното сътрудничество.

Членът на ДП и влиятелен евродепутат Роберто Гуалтиери ще е министър на икономиката, а вътрешен министър ще е Лучана Ламорджезе, която е без политическа принадлежност. Тя до миналата година беше високопоставен служител във вътрешното министерство, а в момента е член на Държавния съвет, върховния административен съд на Италия, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ламорджезе заменя лидера на крайнодясната "Лига" Матео Салвини, който свали предишното правителство миналия месец, като изтегли партията си от управляващата коалиция в неуспешен опит да предизвика предсрочни избори.

Преди това членовете на италианското "Движение 5 звезди" подкрепиха предложената коалиция с Демократическата партия, откривайки пътя за сформирането на ново провителство.

В онлайн гласуване 79.3 процента от привържениците на "5 звезди" гласуваха в полза на обединяване на силите с Демократическата партия, а 20.7 процента бяха против алианса, съобщи пред репортери лидерът на движението "Луиджи Ди Майо.

Вотът означава, че премиерът Джузепе Конте може да приключи работата по съставянето на новата администрация и да представи на президента Серджо Матарела списък с предложените министри. След това Конте ще трябва да спечели вотове на доверие в двете камари на парламента.

mediapool.bg