Кламер БГ - Новини: Камарата на общините поиска от Джонсън отлагане на Брекзит с 3 месеца

Камарата на общините поиска от Джонсън отлагане на Брекзит с 3 месеца

Европа

|
Четв, 05 Септ 2019г. 08:23ч.
Камарата на общините поиска от Джонсън отлагане на Брекзит с 3 месеца

Британският премиер Борис Джонсън претърпя четири поражения в Камарата на общините в рамките на 24 часа след подновяването на работата на депутатите.

Законодателите гласуваха за законопроекта за блокиране на Брекзит без сделка, а след това не подкрепиха и искането на премиера за предсрочни общи избори на 15 октомври, предадоха световните агенции.

Във вторник вечерта депутатите гласуваха за установяване на контрол върху дневния ред в парламента, което им позволи да внесат проектозакона за блокиране на Брекзит без сделка.

В сряда, на второ и трето четене те одобриха законопроекта, който предвижда отлагане на датата на Брекзит с три месеца до 31 януари 2020 г. Той беше приет с 327 срещу 299 гласа. Очаква се днес законопроектът да бъде гласуван в Камарата на лордовете.

След решението на Камарата на общините, с което британският премиер беше задължен да поиска отлагане на Брекзит, Борис Джонсън заяви:

"Сега страната трябва да реши сега дали лидерът на опозицията или аз да отида в Брюксел за преговорите на 17 октомври. Всеки знае, че ако лидерът на опозицията иде там като премиер, той ще моли за отлагане, ще приеме каквото Брюксел поиска и тогава колебанията и отлаганията ще продължат още години наред".

Британският премиер беше обявил, че ако загуби вота ще внесе процедура за свикване на извънредни общи избори на 15 септември и го направи.

За одобрението на тази мярка обаче му беше нужна подкрепата на две трети от депутатите. Въпреки че "за" избори гласуваха 296 депутати, а "против" 56, останалите се въздържаха и той не получи необходимите гласове. На Джонсън му беше необходима подкрепа от 434 гласа.

Веднага след обявяването на резултатите Борис Джонсън заяви, че лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин ще остане в историята като единствения лидер на опозиция, отказал покана за избори и това е защото той не смята, че ще ги спечели.

Независимо от реториката обаче е ясно, че Джонсън преживя най-тежките си два дни, откакто е премиер.

Опозицията, която твърди, че желае избори и не се страхува от тях, реши да следва набелязаната линия първо законопроектът да стане закон и да се гарантира Брекзит без сделка, и едва след това са се ходи на общи избори.

Внукът на Чърчил: Великобритания е в режим на свободно падане

Внукът на Чърчил – Никълс Соумс коментира, че Великобритания е в режим на "свободно падане" заради Брекзит, предаде Ройтерс.

Във вторник британският премиер Борис Джонсън изключи 21 депутати, сред които и Соумс, от Консервативната партия и им забрани да се явят като нейни кандидати на следващите парламентарни избори. Причината беше, че те гласуваха срещу правителството, за да постигнат отлагане на излизането на страната от Европейския съюз.

71-годишният Соумс, който е член на Камарата на общините от 1983 г., каза, че Брекзит е опетнил имиджа на Великобритания.

"Това, което ме безпокои, е, че акциите на Великобритания в света са в свободно падане, и аз се страхувам, че нашата позиция в световните дела ще отслабне много заради (излизането от ЕС). Това е предизвикващият най-голямо разделение въпрос през моя живот", заяви внукът на Чърчил пред "Би Би Си".

В емоционална реч в парламента, Соумс каза, че винаги е подкрепял Брекзит след референдума от 2016 г. и че за разлика от Джонсън и други министри от кабинета и трите пъти е гласувал в подкрепа на отхвърленото от парламента споразумение за развода, договорено от предишния премиер Тереза Мей.

Кабинетът се отказа от плановете си за забрана на свободното предвижване

Междувременно британското правителство се отказа от плановете си да сложи край на свободата на движение на гражданите на Европейския съюз веднага след евентуален Брекзит без сделка, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Те ще получат временно разрешение да останат във Великобритания за срок от три години, съобщи Министерството на вътрешните работи.

Гражданите на страните от Европейската икономическа зона, която включва ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, плюс тези на Швейцария, които се установят в Обединеното кралство от Брекзит до края на 2020 г., ще могат да получат статут на временен имигрант за срок от три години.

Целта на тази инициатива е да "гарантира на компаниите сигурността, че ще могат да набират и запазват своя персонал след Брекзит", обясни Хоум офис в комюнике.

Британското вътрешно министерство отбеляза, че ще се кандидатства "по проста процедура в интернет".

Кратките престои във Великобритания няма да бъдат засегнати.

Към 15 август над 1 милион европейци вече са били получили статут на постоянно пребиваващ, за да могат да продължат да живеят в страната след Брекзит.

В началото на миналия месец британският премиер Борис Джонсън обяви проект за ускорено издаване на визи с цел привличане на "най-добрите мозъци", което да позволи на Великобритания да "продължи да бъде научна суперсила" след излизането си от ЕС.

Джонсън обеща да защити права на европейските граждани, установили се във Великобритания, за да могат да продължат да живеят там дори при Брекзит без сделка.

mediapool.bg