Кламер БГ - Новини: Италиански кметове към германците: Помогнете ни, както помогнаха на вас

Италиански кметове към германците: Помогнете ни, както помогнаха на вас

Европа

|
Ср, 01 Апр 2020г. 12:29ч.
Италиански кметове към германците: Помогнете ни, както помогнаха на вас

Кметове и губернатори на тежко засегнатите от вируса райони в Италия призоваха германците да проявят солидарност. В платена публикация на цяла страница във в. "Франкфуртер алгемане цайтунг" те припомнят, че след Втората световна война други държави са се съгласили германският дълг да бъде намален, предаде "Ройтерс".

Кметската инициатива подчертава растящото негодувание в Италия срещу отношението на Германия към нейната съдба, което е определяно като проява на безразличие. Досега Берлин твърдо отказва да се отзове на призивите на други държави за емитиране на общ дълг (коронаоблигации) в помощ на силно пострадалите икономики на Италия, Испания и Франция.

"Скъпи германски приятели, паметта помага да се вземе вярното решение", се казва в писмото. Той споменава споразумението от 1953 г. за намаляване на дълга на Германия и за подпомагане на следвоенното й възстановяване.

Писмото е подписано от кметове, излъчени от леви и десни партии, представляващи градове в Северна Италия, включително Милано и Бергамо, както и от управителя на област Емилия-Романя.

Посланието е насочено и към Нидерландия, смятана в Италия за своеобразно данъчно убежище за корпорации. В тази връзка авторите на писмото посочват, че Нидерландия е "установила "благоприятен данъчен режим", който от години извлича ресурси от всички големи европейски държави".

Германия, Нидерландия, Финландия и Австрия се противопоставят на предложението за т.нар. коронаоблигации

"Еврооблигации за справяне с коронавируса няма да заличат или уеднаквят предишни дългове", се казва в италианския превод на писмото, публикувано в "Туитър" от евродепутата Карло Календа, който е един от подписалите документа.

До момента лидерите от ЕС не могат да се споразумеят за мащаба на подкрепата за икономиките, които блокираха заради мерките за изолация за овладяване на разпространението на коронавируса.

Германия и Нидерландия поддържат тезата, че страните, които имат нужда от подкрепа, могат да използват спасителния фонд на еврозоната, за да получат кредитни линии. Италия се противопоставя на този механизъм, защото той предвижда ограничаващи условия.

Не проявихме съчувствие към Европа, призна нидерландски министър

Междувременно позицията на Нидерландия за общия европейски отговор на кризата изглежда се променя и тя вече е готова да смекчи позицията си.

Снощи нидерландският министър на финансите Вопке Хукстра се отрече от неотдавнашно свое изказване за готовността на страната му да участва в европейски програми за подпомагане на страни, тежко ударени от коронавируса. Той заяви, че думите му очевидно са показали твърде малко състрадание.

В интервю за Ер Те Ел министърът призна, че коментарите, които той и премиерът Марк Рюте са направили във видеоконференции миналата седмица, се били приети лошо.

И Нидерландия, и Германия са против дълговото споделяне на европейско равнище, но нидерландците бяха особено критикувани от испанските и италианските политици за това, че не са склонни да приемат безусловно използване на Европейския стабилизационен механизъм в борбата с последиците от коронавируса.

Хукстра отбеляза, че страната му е готова да обсъди участие с "повече от справедливия си дял" от "нови пари" в някакъв вид европейска програма за подкрепа. Той обаче повтори, че Нидерландия се противопоставя на споделяне на дълг на европейско равнище.

"За коронаоблигациите или еврооблигации, или както там се наричат, това просто не е разумно, а е решение на проблем, който не съществува сега", каза нидерландският финансов министър.

mediapool.bg