Кламер БГ - Новини: Китай и Русия разпространяват дезинформация за Covid-19

Китай и Русия разпространяват дезинформация за Covid-19

Европа

|
Ср, 01 Апр 2020г. 14:17ч.
Китай и Русия разпространяват дезинформация за Covid-19

Китай и Русия използват глобалната криза с коронавируса, за да разпространяват фалшиви новини и друга дезинформацияв социалните мрежи. Това са изводите на екипа на Европейската служба за външни действия, който се занимава с разкриването на подобни дигитални тактики, пише европейската редакция на Politico.

Oт края на януари има повече от 150 случая на проруска дезинформация, свързана с глобалната здравна криза.

Тя включва твърдения, че ЕС е на прага на разпадане заради различните отговори на националните правителства на Covid-19. Тези истории са популяризирани от руски медии като RT и Sputnik.

В тях се посочва, че Кремъл е по-добре подготвен от западните си колеги за епидемията.

Европейската служба посочва, че дезинформациятатепърва ще проникват сред по-широка аудитория.

Приятелстките към Русия аудитории са най-уязвими

Тя се разпространява добре сред приятелски настроени към Русия и Китай аудитории, особено в страни като Италия, Испания и Гърция.

"Но с набирането на скорост на глобалната криза, подобни действия целят да свържат пандемията със съществуващи досега дезинформационни теми, включително за мигрантите, малцинствата и дългосрочната надеждност на ЕС", сочат авторите на проучването.

Според европейската служба координираната дезинформационна кампания се стреми да представи уязвимите малцинства като причина за пандемията и да подхрани недоверието към способността на демократичните институции да дават ефективни отговори.

"Някои държави и подкрепяни от държавата участници се стремят да използват кризата в общественото здравеопазване, за да развият геополитическите си интереси, като директно оспорват доверието в ЕС и неговите партньори".

Русия и Китай отхвърлят обвиненията, че разпространяват фалшиви новини и дезинформация онлайн.

Социалните мрежи обаче повишиха вниманието си към подобни действия, като започнаха да дават съветиза разпознаване на фалшивите новини, да премахват "вредни материали" и използват изкуствен интелект за проследяване на публикации.

НАТО: Свободните и независими медии са още по-важни в днешно време

Всеки път, когато наблюдаваме дезинформация и пропаганда, необходимостта от независими и свободни медии, които задават смелите въпроси и дават отговорите на обществото, става още по-ясна. Това е особено важно в днешно време, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос за поведението на Москва и Пекин в условията на епидемия от Covid-19.

Най-доброто противодействие на пропагандата и дезинформацията е истината, добави той.

Генералният секретар съобщи, че готовността на НАТО за действие не е засегната от епидемичната обстановка и пактът остава способен да осигурява основната защита - на границите и от тероризъм.

По неговите думи НАТО осигурява преноса на защитни средства между държавите от алианса, а всеки от съюзниците сам преценява как да включи военните в общите усилия срещу разпространението на заразата.

Той уточни, че всяка страна сама решава каква помощ да поиска и от кого да я получи.

Столтенберг внесе това пояснение в отговор на въпроси, свързани с предоставяната помощ от Русия и Китай за страни от алианса.

Генералният секретар изрази очакване утре външните министри от пакта да обсъдят как военните да действат по-бързо, когато има нужда от тяхната помощ за овладяването на епидемията. Той отбеляза, че утре за първи път в историята на НАТО министрите ще заседават със защитена видеовръзка.

mediapool.bg