Кламер БГ - Новини: Испанският премиер не иска да даде на лидера на крайната левица пост в правителството

Испанският премиер не иска да даде на лидера на крайната левица пост в правителството

Европа

|
Пет, 19 Юли 2019г. 13:26ч.
Испанският премиер не иска да даде на лидера на крайната левица пост в правителството

Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес заяви, че преговорите му с партия "Подемос" са се провалили основно заради желанието на лидера на крайната десница да получи пост в бъдещото правителство, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Правителство включващо (Пабло) Иглесиас (като вицепремиер) няма да функционира и ще бъде парализирано" от "вътрешни противоречия", каза Санчес пред телевизия Сеста, цитирана от Франс прес.

"Основната пречка (. . .) е участието на Иглесиас в правителството", допълни той.

Лидерът на социалистите спомена по-конкретно различията с Пабло Иглесиас по въпроса за исканията за независимост на Каталуния, област в Североизточна Испания, опитала да се отцепи през октомври 2017 г., което провокира политическа криза в страната. Социалистите се противопоставят на каталунския сепаратизъм.

Испания е изправена на кръстопът, тъй като следващата седмица парламентът трябва да гласува дали Санчес ще остане премиер на страната.

Левоцентристката Испанска социалистическа работническа партия получи най-много гласове на парламентарните избори през април, но не и мнозинство, и се нуждае от одобрението на парламента, за да състави правителство, посочва АП.

"Подемос" се допита до членовете си дали партията трябва да поиска постове в правителството в замяна на подкрепа за Санчес. 70 на сто от поддръжниците на крайнолявата партия са гласували правителството на Педро Санчес да получи подкрепата на "Подемос" само, ако нейни представители бъдат включени в бъдещия кабинет, съобщи партията.

Решението на членовете на "Подемос" увеличава вероятността от нови избори, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg