Кламер БГ - Новини: Повече от 12 британски министри ще подадат оставки, ако Борис Джонсън стане премиер

Повече от 12 британски министри ще подадат оставки, ако Борис Джонсън стане премиер

Европа

|
Пет, 19 Юли 2019г. 14:44ч.
Повече от 12 британски министри ще подадат оставки, ако Борис Джонсън стане премиер

Повече от дванайсет британски министри възнамеряват да подадат веднага оставка, ако Борис Джонсън стане министър председател следващата седмица, пише вестник "Сън". Според изданието освен оттеглилата се вчера Маргот Джеймс, заместник-министър на цифровизацията, ще си отидат финансовият министър Филип Хамънд, министрите на правосъдието Дейвид Гок, на бизнеса Грег Кларк, за Северна Ирландия Карън Брадли, както и неколцина младши министри.

Очаква се те да останат да седят на задните скамейки в Камарата и да са трън в очите на евентуалния премиер Борис Джонсън.

Той потвърди вчера намеренията си да изведе Обединеното кралство от ЕС на Хелоуин (Вси светии) със или без сделка, но намеренията на министрите да се върнат на задните скамейки може да му създадат пречки. "Ивнинг стандард" споменава и за признаци, че опонентите на Джонсън може да въвлекат кралицата в политическия спор.

Според Би Би Си високопоставени тори са обсъждали дали да не прибегнат до парламентарен инструмент, наричан "смирено обръщение към кралицата" с молба да предприеме действия. Ако се прибегне до тази процедура и бъдещият премиер пренебрегне депутатския вот срещу Брекзит без сделка, то кралицата ще бъде помолена да упражни правото си на държавен глава и да участва в следващата среща на върха на ЕС, на която да поиска ново отлагане на Брекзит, пише "Ивнинг стандард".

mediapool.bg