Кламер БГ - Новини: Испания с план за справяне с икономическите последици от коронавируса

Испания с план за справяне с икономическите последици от коронавируса

Европа

|
Пон, 09 Март 2020г. 16:30ч.
Испания с план за справяне с икономическите последици от коронавируса

Правителството на Испания е подготвило спешен план за справяне с икономическите последици от коронавируса, който планира да представи скоро. Това обяви премиерът Педро Санчес Перес-Кастехон, цитиран от Ройтерс.

Без да дава подробности, премиерът заяви, че правителството работи по плана от две седмици и вече е готово да го оповести в сътрудничество със синдикатите и бизнеса.

"Ще обявим план за шокова терапия след няколко дни, веднага щом определим точната диагноза и доуточним мерките", каза Санчес. "Искаме планът да бъде ефективен и пропорционален на мащаба на проблема", добави той.

Отделно министърката на икономиката Надя Калвиньо Сантамария заяви, че правителството обмисля временни мерки в подкрепа на най-засегнатите сектори като туризма. Тя посочи, че правителството очаква икономическото въздействие на коронавируса да бъде временно и ограничено.

Испанските власти междувременно затвориха училищата в град Лабастида, близо до Витория, в автономната област Страната на баските след близо 150 случая на коронавирус в региона, съобщиха местните власти.

Министерството на здравеопазването на Испания отчете 999 заразени в страната, повечето от които в два района около Мадрид и около Витория (столица на Страната на баските - бел. ред.) в северната част на страната.

mediapool.bg