Кламер БГ - Новини: Израелски министър призова френските евреи да емигрират в Израел

Израелски министър призова френските евреи да емигрират в Израел

Европа

|
Вт, 19 Фев 2019г. 18:35ч.
Израелски министър призова френските евреи да емигрират в Израел

Израелският министър на имиграцията Йоав Галант призова френските евреи да емигрират в Израел след поругаването на еврейско гробище в Североизточна Франция, предаде Франс прес.

"Енергично осъждам антисемитизма във Франция и призовавам евреите: елате си у дома, имигрирайте в Израел", написа Галант в Туитър.

Той заяви това след поругаването на 96 еврейски гроба в Елзас, върху които бяха изрисувани свастики.

"Поругаването на това гробище пробужда образи от мрачни периоди в историята на еврейския народ", каза Галант.

Той съобщи, че миналата седмица е посетил еврейската общност в Париж. Тя по думите му е изправена пред "антисемитско настъпление и процес на асимилация".

Социалната или културна асимилация е повод за тревога за някои евреи, които се боят, че така се губи идентичността на техни единоверци, отбелязва АФП.

Френският президент Еманюел Макрон се ангажира да вземе мерки, включително законодателни, и да накаже отговорните за поругаването на еврейското гробище.

"Ще вземем мерки, ще приемем закони и ще наказваме", заяви Макрон в разговор с потресени местни жители в община Каценайм в Елзас. След това Макрон, сложил еврейска шапчица кипа на главата си, се преклони пред няколко гроба, придружен от главния равин на Франция Хаим Корсия.

mediapool.bg