Кламер БГ - Новини: Хиляди протестираха в Париж срещу антисемитизма

Хиляди протестираха в Париж срещу антисемитизма

Европа

|
Ср, 20 Фев 2019г. 12:45ч.
Хиляди протестираха в Париж срещу антисемитизма

Хиляди хора се събраха на митинг снощи в Париж, за да протестират срещу надигащия се антисемитизъм, предаде Франс прес.

Според организаторите участниците в митинга на площад "Република" са били 20 000, но малцина са били младежите, посочва АФП.

Протестни митинги срещу антисемитизма имаше и в други френски градове.

Към митинга в Париж се присъединиха премиерът Едуар Филип, кметицата Ан Идалго и бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Над половината френски министри и много депутати също участваха в протеста срещу нарастването на броя на антисемитските прояви, включително нападките срещу интелектуалеца Ален Финкелкрот, отправени от участници в протест на "жълтите жилетки".

Общо за миналата година във Франция са отчетени 541 антисемитски прояви - ръст от 8 на сто спрямо предишната година, но по-малко от рекордните равнища, достигнати през 2014 г. (851 прояви) и през 2004 г. (974).

"Трябва да бъдем напълно решителни, бих казал почти яростни, в готовността си да се борим" срещу антисемитизма, който "е дълбоко вкоренен във френското общество", призова в статия във в. "Експрес" премиерът Едуар Филип.

Президентът Еманюел Макрон не бе на митинга, но по-рано през деня той посети заедно с главния равин на Франция Хаим Корсиа малкото еврейско гробище в Каценем, в Елзас, където бяха осквернени гробове, а на надгробните камъни бяха надраскани свастики.

"Извършителите на тези деяния не са достойни за републиката", каза Макрон.

Оскверняването на гробището бе осъдено и в Израел от премиера Бенямин Нетаняху, който призова лидерите на Франция и Европа да застанат твърдо срещу антисемитизма". "Това е напаст, застрашаваща всички, не само нас, и трябва да бъде заклеймена където и когато надигне глава", добави той.

След посещението в Каценем президентът Макрон и председателите на двете камари на парламента положиха венци на Мемориала на холокоста в Париж.

"За пореден път искам да заяви, че всеки път, когато французин бива оскърбен, заплашен или по-лошо - ранен или дори убит, понеже е евреин, оскърбена, заплашвана, ранена или убита бива самата Република, и не евреите са тези, които трябва да се защитават, а Републиката", отбеляза Макрон по-рано във вторник след среща с грузинската президентка Саломе Зурабишвили.

На митинга в Париж, организиран от политически партии от целия спектър, не бе поканена водачката на крайнодесния Национален сбор Марин Льо Пен. В отговор Националният фронт обвини партиите организатори, че си затварят очите пред ролята на ислямизма за пропаганда на антисемитизма.

Лидерът на Социалистическата партия Оливие Фор заяви, че Льо Пен поддържа връзки с "онези, които разпространяват омраза в света", като италианския вицепремиер Матео Салвини или унгарския премиер Виктор Орбан, добавя ДПА.

mediapool.bg