Кламер БГ - Новини: Измама за 15 млн. евро по ИТ европроекти се разследва в Румъния

Измама за 15 млн. евро по ИТ европроекти се разследва в Румъния

Европа

|
Пет, 10 Ноем 2023г. 15:19ч.
Измама за 15 млн. евро по ИТ европроекти се разследва в Румъния

Илюстрация: Европейската прокуратура

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и Европейската прокуратура разследват измама и пране на пари за 15 милиона евро в Румъния по ИТ проекти, финансирани от Европейския съюз за подпомагане на иновациите и насърчаване на производителността. Това се казва в съобщения на ОЛАФ и Европрокуратурата.

Разследващите са разкрили международна схема за измами, която най-вероятно източва милиони от фондовете на ЕС чрез фалшиви или неверни фактури и след това се опитва да изпере парите. Разследванията засягат фирми и лица, базирани в Кипър и Чехия, както и в Малта, Монако и САЩ.

Претърсени са 38 адреса

По случая тази седмица са били направени претърсвания на 38 места. Обискирани са 38 къщи в Румъния в градовете Букурещ, Плоещ, Клуж и окръг Яломица.

Следствени действия са проведени и в Кипър, Чехия и Малта, както и в Монако и Съединените щати чрез международно сътрудничество, се казва в съобщение на Европрокуратурата.

Шест ИТ европроекта

Става въпрос за шест ИТ проекта, финансирани от ЕС, за разработване на иновативни софтуерни решения.

Според разследването между 2019 г. и 2022 г. бенефициентите на проектите са представили фалшиви или неточни документи с надценени услуги или услуги, които никога не са били предоставени. Освен това те са давали и фалшиви фактури за закупуване на стоки , като по този начин са получили неправомерно средства от бюджета на ЕС от поне 15 милиона евро, се казва в съобщението на европрокуратурата.

Бенефициентите са заподозрени, че впоследствие са създали измамни вътрешни и международни финансови вериги, за да насочат средствата в своя собствена полза.

Обвинения

Някои от разследваните лица са отведени в офиса на Европейската прокуратура в Букурещ, за да бъдат информирани за статута им на заподозрени.

Други ще бъдат доведени през следващите дни.

Разследваните факти биха могли да представляват престъпления за измама и пране на пари, се казва в съобщението на европрокуратурата.

ОЛАФ също се включи в разследването

Европейската служба за борба с измамите информира, че е започнала допълнителни разследвания по случая в координация с наказателните дела, образувани от Европейската прокуратура.

"Доволен съм от този съвместен успех, който показва въздействието на доброто сътрудничество между ОЛАФ и Европейската прокуратура. Ние разкрихме схема за предполагаема измама на стойност 15 милиона евро и проследихме схема за пране на пари на международно ниво, която успяхме да премахнем. Измамите често са международен бизнес. Следенето на парите, анализирането на финансовите транзакции и конкретните трансгранични разследвания са ключови в разследванията за борба с измамите", коментира Виле Итала.

mediapool.bg