Кламер БГ - Новини: Зеленски поиска от Европа повече помощ за борбата с Русия

Зеленски поиска от Европа повече помощ за борбата с Русия

Европа

|
Четв, 05 Окт 2023г. 17:29ч.
Зеленски поиска от Европа повече помощ за борбата с Русия

Володимир Зеленски и домакинът на срещата Педро Санчес, сн. ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски изрази днес пред повече от 40 европейски лидери, събрали се в Испания, увереността си в това, че САЩ и занапред ще оказват помощ на Украйна в борбата с Русия, предаде Ройтерс.

Освен това украинският президент призова европейските лидери да продължат да подкрепят Украйна и да ѝ доставят оръжия.

В емоционална реч Зеленски каза, че децата в град Харков, който се намира в Източна Украйна, са принудени да учат дистанционно и да посещават учебни занятия в подземните метростанции заради въздушни нападения.

"Докато не се сдобием с напълно ефективна система за противовъздушна отбрана, децата няма да могат да ходят на училище", каза украинският лидер на срещата на лидерите от Европейската политическа общност, която се провежда в испанския град Гранада.

Зеленски изрази увереност, че САЩ ще продължат да го подкрепят въпреки "политическата буря" във Вашингтон.

"Уверен съм в Америка. Те са силни хора със силни институции и силна демокрация", изтъкна президентът на Украйна.

Зеленски каза още, че на руския президент Владимир Путин не бива да бъде даван шанс да подсилва въоръжените сили на Русия, тъй като в противен случай към 2028 година Москва би могла да нападне и други страни.

"Нека само амбициите на Путин да рухнат, а не и нашите държави и градове. Децата на всяка страна заслужават да им бъде гарантирана сигурност. Навсякъде в страната, не само в метрото, не само в подземни убежища, а навсякъде. Ние трябва да направим това възможно. Трябва да гарантираме победата на Украйна", подчерта украинският лидер.

Ръководителите на държавите от ЕС и на още 19 страни от Европейската политическа общност се събраха днес в испанския град Гранада, за да обсъдят въпроси от общ интерес, сред които са енергетиката, цифровизацията и развитието на пътната инфраструктура.

Включиха се държавни и правителствени ръководители на Албания, Андора, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Исландия, Косово, Лихтенщайн, Молдова, Монако, Черна гора, Северна Македония, Норвегия, Сан Марино, Сърбия, Швейцария, Турция, Украйна и Великобритания.

Последната среща в този формат заедно с лидерите на държавите от ЕС се състоя по-рано тази година в Кишинев и включваше и Азербайджан. Този път азербайджанският президент Илхам Алиев е отказал участие заради напрежението с Армения.

Утре държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще заседават самостоятелно, като се предвижда да обсъдят въпросите за подкрепата за Украйна, миграцията, енергийния преход. В срещите България е представена от премиера Николай Денков.

"Изпращаме на света посланието, че Европа е проект за мир"

Горди сме с това, че сме домакини на днешната среща, заяви испанският премиер Педро Санчес преди началото на днешното заседание.

Гранада днес е столицата на Европа и на мира. Този град представлява уважението между различните култури и цивилизации. Това е посланието, което изпращаме на останалата част от света - Европа и проект за мир, добави той.

Всички европейци подкрепят украинския президент Володимир Зеленски и неговата страна. Готови сме да продължим подкрепата до края на войната. Трябва да променим бюджета на ЕС, за да осигурим тази помощ в следващите години, отбеляза Санчес.

Ройтерс отбелязва, че се очаква европейските лидери да уверят Зеленски в дългосрочната си подкрепа, след като президентът на САЩ Джо Байдън изрази опасения, че вътрешните битки между републиканците в американския Конгрес биха могли да навредят на американската политика за продължаване на помощта за Киев.

"Това би трябвало да бъде продуктивен ден за Украйна и Европа като цяло", подчерта Зеленски, визирайки форума в Гранада.

mediapool.bg