Кламер БГ - Новини: Декларацията от срещата на върха на ЕС в Гранада бе приета без параграфа за миграцията

Декларацията от срещата на върха на ЕС в Гранада бе приета без параграфа за миграцията

Европа

|
Пет, 06 Окт 2023г. 18:44ч.
Декларацията от срещата на върха на ЕС в Гранада бе приета без параграфа за миграцията

Сн. ЕПА/БГНЕС

27-те лидери на ЕС приеха заключителното комюнике от Гранада, но планиранция текст за миграцията беше пропуснат, потвърди високопоставен дипломат от ЕС.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви днес, че Варшава е отказала да подкрепи текста за мигрантите в съвместната декларация на страните членки на Европейския съюз в заключение на европейската среща на върха в испанския град Гранада, предаде Ройтерс.

В резултат от това в съвместната декларация ще бъде включена единствено темата за разширяването на ЕС, посочва агенцията.

Срещата на върха в южния испански град Гранада протече в два формата - този на Европейската политическа общност и този на ЕС.

"Като отговорен политик аз отказвам да подкрепя целия параграф от заключенията на срещата, касаещ миграцията", написа Моравецки в социалната платформа "Екс", бивша "Туитър".

Представител на ЕС каза за Ройтерс, че председателят на Европейския съвет, Шарл Мишел, ще излезе с отделна декларация за миграцията.

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че изразеното от Полша и Унгария несъгласие с миграционната политика на Европейския съюз не значи задължително блокиране на каквото и да е окончателно споразумение по въпроса за миграцията, предаде Ройтерс.

"Около масата на преговорите те изразиха своето несъгласие, което вече бяха заявили на ниво "министри", но то не е от такова естество, че да блокира решение, което би било взето с квалифицирано мнозинство", заяви Макрон на пресконференция в Гранада.

По-рано днес премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че споразумение за миграцията е невъзможно, а вчера полският президент Анджей Дуда каза на съвместна пресконференция с премиера на страната Матеуш Моравецки, че Полша е против всяко споразумение, което включва преразпределяне на мигранти.

На съвместна пресконференция след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и испанският премиер Педро Санчес коментираха заключенията на държавите-членки.

Мишел заяви, че декларацията от Гранада е приета и това е важна отправна точка за бъдещата работа по стратегическата програма на ЕС. Той изрази задоволство, че държавите от ЕС са постигнали напредък по Пакта за миграцията и убежището.

Но според него е важно да се работи по външното измерение на миграцията и да се гарантира, че Европа е по-ефективна в борбата си срещу престъпните групи и трафикантите. "Необходимо е по-активно сътрудничество и ангажираност с трети държави, включително Тунис, за защита на европейските граници", заяви ръководителят на Съвета.

"Необходимо е също така да се подобри връщането на мигрантите, на които не е разрешено да останат в ЕС", добави Мишел.

По думите му Европа е видяла, че трябва да работи заедно, за да бъде по-независима. "ЕС трябва да се съсредоточи върху три въпроса: кои са общите приоритети и политики на ЕС за бъдещето, как Европа ще действа заедно по отношение на вземането на решения и как да се гарантира, че Европа разполага с бюджет, съответстващ на нейните амбиции", подчерта Мишел.

Председателят на Европейския съвет очерта четири основни акцента: Европа трябва да укрепи своята икономическа и технологична основа; войната на Русия в Украйна показа колко е важно да се развие индустриалната база за сигурност и отбрана; необходимо е да се ускори работата по въпросите на суверенитета; Европа трябва да се ангажира с останалата част от света, тъй като има специална роля в един многополюсен свят.

"Няма преки пътища" за присъединяване към ЕС. Това заяви Фон дер Лайен. "Процесът на присъединяване към Европейския съюз е основан на заслугите" и "няма преки пътища", категорична беше тя.

Когато казваме "основан на заслуги", трябва не само да работим за процеса, основан на заслугите в страните кандидатки, но и да си напишем домашното, за да сме готови в случай, че страните кандидатки са готови да се присъединят, да ги приветстваме в Европейския съюз. До началото на ноември ще получим доклада на Комисията, годишния доклад за присъединяването и за състоянието на различните страни кандидатки. Това ще ни позволи да направим равносметка и да проведем информиран дебат по време на Европейския съвет през декември", уточни председателят на ЕК.

Европейските лидери ще се върнат към темата за миграцията на следващата си среща.

mediapool.bg