Кламер БГ - Новини: Жегите в Европа продължават

Жегите в Европа продължават

Европа

|
Четв, 27 Юни 2019г. 15:12ч.
Жегите в Европа продължават

Европа и днес страда от горещини, довели до пожари, замърсяване и температурни рекорди, предаде Франс прес в четвъртък.

Във Франция следобед се очакват температури между 38 и 41 градуса в районите южно от река Лоара, 33 до 37 градуса по на север в департаментите, в които е обявен оранжев код, и малко по-ниски по средиземноморското крайбрежие, съобщи "Метео Франс".

Средната максимална температура във Франция вчера (34,9 градуса) вече счупи рекорда за месец юни, а в Клермон Феран, в Централния масив, бяха отчетени 40,9 градуса, което е абсолютен рекорд за града, отбеляза националната метеорологична служба.

Утре температурите ще се покачат още и на места може да бъде счупен националният рекорд от 12 август 2003 г., когато на две места в департамент Гар, Южна Франция, са били регистрирани 44,1 градуса, предупреждават метеоролозите.

"Ще трябва да променим организацията си, начина си на работа", каза от Токио френският президент Еманюел Макрон, предвиждайки "приспособяване на обществото и практиките му" заради глобалното затопляне. Макрон е в Япония за срещата на върха на Г-20 утре и вдругиден.

Температури над 40 градуса се очакват днес и утре на Апенините и особено в централните и северните части на полуострова. Жегите в Италия тази сутрин взеха жертва - 72-годишен бездомник почина близо до централната гара на Милано.

Над 50 евакуирани в Каталуния заради пожар

Горски пожар бушува в Североизточна Испания, разпростирайки се върху площ от 5500 хектара и предизвиквайки евакуацията на 53 души, предаде Асошиейтед прес.

120-членно специализирано подразделение на испанската армия се присъедини към местните пожарникари, които работят денонощно за овладяване на пламъците, бушуващи в труднодостъпен хълмист терен близо до река Ебро.

Регионалният вътрешен министър на Каталуния каза днес, че 20 000 хектара са застрашени при най-големия горски пожар в испанската област от две десетилетия. Властите подозират, че възпламеняването на пожара може да се дължи на неправилно складиран тор, отбеляза той.

Пожарникарите прогнозират, че високите температури и сухото време вероятно ще разпалят още по-силно пламъците.

mediapool.bg