Кламер БГ - Новини: Една от трите управляващи партии в Полша обяви, че излиза от коалицията

Една от трите управляващи партии в Полша обяви, че излиза от коалицията

Европа

|
Ср, 11 Авг 2021г. 12:26ч.
Една от трите управляващи партии в Полша обяви, че излиза от коалицията

Лидерът на партия

Една от трите партии в полската управляваща национално-консервативна коалиция обяви, че я напуска, след като лидерът й бе уволнен от премиера, предаде Франс прес.

"Излизаме от правителството с високо вдигнати глави, моята оставка е краят на Обединената десница и разваляне на коалицията", заяви пред журналисти Ярослав Говин, водачът на партията "Споразумение", едната от трите партии в управляващата коалиция начело с "Право и справедливост". Говин заяви това малко след като стана ясно, че премиерът го е отстранил от поста му на вицепремиер.

Партията на Говин има 10 депутати в Сейма, долната камара на полския парламент. Излизането на "Споразумение" от коалицията може да доведе до загуба на мнозинството, което сега имат управляващите.

Говин каза, че е научил за отстраняването си от медиите.

За да запази мнозинството си, "Право и справедливост" ще трябва да разчита на гласовете на депутати от други политически сили, по-специално от крайната десница.

Обявявайки отстраняването на Говин от кабинета, говорителят на правителството го разкритикува, че е не направил достатъчно за напредъка на основните икономически реформи. Говин критикуваше мащабните фискални промени, от които според него ще пострада най-вече средната класа.

"Обявихме, че Обединената десница няма да увеличава данъците. Сега обаче, внесените от премиера законопроекти, означават драстично увеличаване на данъците не само за предприемачите, но и за всички предприемчиви хора, за средната класа", обясни днес позицията си Говин.

mediapool.bg