Кламер БГ - Новини: Германия и Нидерландия преустановяват депортациите към Афганистан

Германия и Нидерландия преустановяват депортациите към Афганистан

Европа

|
Ср, 11 Авг 2021г. 17:51ч.
Германия и Нидерландия преустановяват депортациите към Афганистан

Германия и Нидерландия преустановяват депортациите към Афганистан

Германия за момента преустановява депортациите към Афганистан заради нестабилната ситуация в сферата на сигурността в тази страна, заяви днес германското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.

"Заради настоящото развитие на ситуацията в сферата на сигурността вътрешният министър реши за момента да преустанови депортациите към Афганистан", каза пред ДПА говорител на министерството.

От началото на изтеглянето на международните войски от Афганистан в началото на май талибаните установиха контрол върху голяма част от афганистанската територия.

Нидерландия заяви днес, че също се отказва от депортирането на афганистански мигранти, които искат убежище в кралството, и го замразява за шест месеца заради влошената сигурност в Афганистан, предаде Ройтерс.

Решението противоречи на писмо, което шест европейски правителства, вкл. нидерландското, изпратиха миналата седмица до Европейската комисия, в което настояват, че имат право принудително да депортират афганистанци, чиито заявления за убежище са били отхвърлени.

В друго писмо до парламента заместник-минитърът на правосъдието Анке Брьокерс-Кнол казва, че правителството е възнамерявало през октомври да преоцени политиката си за Афганистан, но сега взема това решение поради "бързо влошаващата се ситуация" там.

Говорител на правосъдното ведомство поясни, че писмото от миналата седмица е изразявало тогавашната позиция на правителството. През първата половина на годината не е имало принудителни депортации, нито са били планирани такива, каза говорителят.

mediapool.bg