Кламер БГ - Новини: Бивш войник призна, че е убил словашкия журналист Ян Куциак

Бивш войник призна, че е убил словашкия журналист Ян Куциак

Европа

|
Пон, 13 Ян 2020г. 16:19ч.
Бивш войник призна, че е убил словашкия журналист Ян Куциак

Бившият войник Мирослав Марчек призна пред съда, че е убил 27-годишния словашки журналист Ян Куциак и годеницата му през 2018 година. Зверското престъпление потресе Словакия и доведе до масови протести и оставката на премиера Робърт Фицо.

Прокуратурата обвини общо четирима души, като за поръчител посочи бизнесмена Мариан Кочнер.

Мирослав Марчек призна вината си в опит да постигне по-ниска присъда. Кочнер и още един от обвинените казаха, че се смятат за невинни.

Четвъртият обвиняем по делото не направи изявление на днешното заседание в специализирания съд в град Пезинок, близо до Братислава.

Пети заподозрян, Золтан Андруско, призна през декември, че е участвал в организирането на убийството, и получи 15-годишна присъда.

Убийството на Ян Куциак и Мартина Кушнирова доминира дневния ред на Словакия близо 2 години, след като предизвика масови демонстрации срещу корупцията и доведе до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо, управлявал през 10 от последните 12 години.

Куциак и Кушнирова (на 27 г. и двамата) бяха убити в жилището си край Братислава през февруари 2018 година.

Двойното убийство стана причина за масови протести срещу правителството на Роберт Фицо, който в крайна сметка подаде оставка.

Гражданското недоволство подпомогна избирането през март тази година за президент на Словакия на либералната адвокатка и активистка против корупцията Зузана Чапутова.

Прокуратурата обяви, че поръчител на убийството е бизнесменът Мартин Кочнер – обект на разследване от страна на Куциак.

56-годишният Кочнер, който е обект на други разследвания за подозрителни финансови операции и финансови измами, беше известен с неприязънта си към журналистите, които имаше навика да обижда и заплашва.

Куциак разследваше случаи на корупция и по-конкретно бизнес дейността на Кочнер, предприемач милионер, занимаващ се и с недвижими имоти, когато беше убит заедно с годеницата си през февруари 2018 г. Случаят бе определен като екзекуция в мафиотски стил.

56-годишният Кочнер, който е обект на други разследвания за подозрителни финансови операции и финансови измами, беше известен с неприязънта си към журналистите, които имаше навика да обижда и заплашва.

През 2017 г. той е заявил на пресконференция, че ще създаде уебсайт, публикуващ подробности за личния живот на журналистите.

Кочнер е заплашил Куциак и семейството му по време на телефонен разговор, чийто запис беше публикуван на портала "Актуалити" (aktuality.sk), медията, за която работеше убитият журналист.

Сега бизнесменът е обвинен, че е наредил убийството на Куциак.

mediapool.bg