Кламер БГ - Новини: Испанският премиер изправен пред предизвикателството на Каталуния

Испанският премиер изправен пред предизвикателството на Каталуния

Европа

|
Вт, 14 Ян 2020г. 13:06ч.
Испанският премиер изправен пред предизвикателството на Каталуния

За новото испанско правителство на премиера Педро Санчес, което встъпи в длъжност вчера, основното предизвикателство ще бъде да опита да намери решение на кризата в Каталуния, където прие да води спорни преговори със сепаратистите.

Тези преговори бяха необходимо условие за това депутатите от сепаратистката партия Републиканска левица на Каталуния /РЛК/ да гласуват "въздържал се" при вота на доверие в испанския парламент миналата седмица, за да може Санчес, който дойде на власт през юни 2018 г., да остане на премиерския пост.

След преговори с РЛК социалистите приеха много скоро да бъдат проведени обсъждания между централното правителство и контролираното от сепаратистите регионално правителство, за да бъде "разблокиран и канализиран политическият конфликт за бъдещето на Каталуния".

Предвиден е вот, на който каталунците да се произнесат по евентуалните споразумения, които ще бъдат постигнати при преговорите.

"Каталунският въпрос е основният проблем в Испания от пет или шест години и това е първият път, когато някой решава да се справи с него чрез преговори", казва политологът Ернесто Паскуал от Каталунския Отворен университет.

Какво споразумение?

Големият въпрос е за обхвата на преговорите, доколкото позициите на двете страни са диаметрално противоположни.

Сепаратистите искат да бъде обсъден въпросът за референдум за самоопределяне и за амнистия на каталунските лидери, вкарани в затвора или избягали в чужбина след опита за отделяне от Испания през 2017 г.

Социалистите обаче вече заявиха, че подобен референдум в Каталуния чисто и просто е невъзможен.

В споразумението между социалистите и Републиканската левица на Каталуния се говори за "диалог по всички направени предложения", но се подчертава, че резултатът от преговорите ще бъде в рамките на правния и демократичен ред и при спазване на конституцията.

А "референдум за самоопределяне в Каталуния не е възможен в рамките на испанската конституция", заяви преподавателят по конституционно право Шавие Арбос. "Няма да станем свидетели на референдум като този в Шотландия" през 2014 г., казва историкът и експерт по политиката Жоан Ескулиес.

За промяна в конституцията с цел включване в нея на възможността за подобен вот е необходимо квалифицирано мнозинство, каквото не може да се получи заради противопоставянето на големите партии, сред които и социалистите.

Според Жоан Ескулиес е малко вероятно обсъжданията да се фокусират върху "споразумение, което да изясни и да фиксира черно на бяло компетенциите на региона и което да даде на Каталуния специален статут в Испания".

Богатият регион в Североизточна Испания вече разполага с широки компетенции в сферите на здравеопазването, образованието и опазването на реда, но част от населението му обвинява държавата, че не инвестира достатъчно в Каталуния, и иска да съхранява още повече каталунския език и култура.

Според проучване на регионалното правителство въпросът с независимостта разделя Каталуния - 47,9 процента от населението са против нея, а 43,7 процента я подкрепят.

"Предателство" според десните

В сегашната напрегната обстановка, при която през октомври имаше демонстрации в Каталуния, понякога придружавани от насилие, всякакви отстъпки спрямо сепаратистите ще бъдат сериозно атакувани от крайнодясната партия "Вокс", която вече обвини Педро Санчес в "предателство" заради това, че е останал на власт с гласовете "въздържал се" на Републиканската левица на Каталуния.

Десните политически сили без никакво съмнение ще оспорят пред Конституционния съд евентуално споразумение, което дава повече правомощия на региона. Консерваторите вече постъпиха по този начин през 2006 г. по повод автономния статут на Каталуния, част от който бе отменена от конституционните съдии.

"И ако пак се стигне до подобен случай, това ще провокира в Каталуния недоволство, подобно" на тогавашното, което подхрани сепаратисткото движение, изтъква Арбос.

Атака няма да дойде само от дясната опозиция - обсъжданията, обещани на Републиканската левица на Каталуния от Санчес бяха разкритикувани и от сепаратистката партия на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон, който бе отстранен след опита за отделяне и който е големият съперник на Републиканската левица на Каталуния.

Тези преговори "са дълъг процес, който ще премине през фази на сближаване, отдалечаване, а може би и скъсване. Ако не друго, това е първата стъпка", заяви Жоан Ескулиес.

По БТА

mediapool.bg