Кламер БГ - Новини: Евродепутати призоваха София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

Евродепутати призоваха София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

Европа

|
Вт, 08 Дек 2020г. 13:21ч.
Евродепутати призоваха София и Скопие за компромиси по спорните въпроси

Повече от 20 евродепутати от комисията по външни работи на Европейския парламент настояваха преговорната рамка за Северна Македония и Албания да бъде одобрена до края на годината.

Евродепутатите, сред които българският представител от "Обнови Европа" и докладчик за Северна Македония Илхан Кючюк, председателят на външната комисия Дейвид Макалистър, докладчикът за Северна Македония в сянка от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Таня Файон призовават всички заинтересовани страни да намерят решение, с което да се гарантира, че преговорите за присъединяване ще започнат преди края на годината.

Като предупреждават, че замразяването им ще подкопае доверието в ЕС на Западните Балкани, евродепутатите апелират към България и Северна Македония да намерят компромис по двустранните проблеми, с който да се избегне допълнителното забавяне на процеса, съобщи БНР.

"България трябва да одобри откриването на междуправителствена конференция със Северна Македония възможно най-бързо и при всички положения през декември, като по този начин признае усилията на страната за присъединяването ѝ към Общността. Северна Македония в ролята си на кандидат-член също трябва да положи всички усилия за решаването на спорните въпроси", посочват представителите в Европейския парламент.

България наложи вето върху преговорната рамка на Северна Македония и така Скопие няма да може да започне преговори с ЕС в рамките на германското ротационно председателство, което завършва в края на годината.

Берлин се опитваше да придвижи Северна Македония и Албания към ЕС, но това няма да стане.

Въпросът излезе от дневния ред на ЕС до края на годината и не се очаква да бъде обсъждан.

Страните членки отказаха да отразят българските изисквания в преговорната рамка на Северна Македония и това стана причина София да реагира.

Това поведение бе възприето от София и в рамките на продължаващите преговори между двете страни, като дипломатически източници коментираха, че България очаква ЕК да започне да оказва влияние и на Скопие. Македонските управляващи доскоро на практика бяха блокирали преговорите и отказваха да направят каквито и да е отстъпки, но сега дадоха сигнали, че са готови да предвижат процеса напред.

mediapool.bg