Кламер БГ - Новини: ЕС пита Фейсбук за опасностите от дигиталната валута либра

ЕС пита Фейсбук за опасностите от дигиталната валута либра

Европа

|
Пон, 07 Окт 2019г. 18:33ч.
ЕС пита Фейсбук за опасностите от дигиталната валута либра

Европейската комисия е изпратила въпросник на Фейсбук (Facebook) и Асоциация Либра (Libra Assosiation), за да получи разяснения за предложената от тях дигитална валута либра, потвърди днес пред Си Ен Би Си говорител на Еврокомисията.

Въпросникът е поредният елемент от подробното проучване на проекта за дигитална валута на Фейсбук, който бе обявен през юни. Регулатори и политици по целия свят критикуват проекта още от обявяването му.

Информацията за въпросника на ЕС за първи път бе разпространена вчера от в. "Файненшъл таймс". Изданието, позоваващо се на копие от документа, посочва, че ЕС изразява притеснения, свързани с рисковете за финансовата стабилност, прането на пари и защитата на личните данни.

Европейските държави, като Франция, се заканиха да блокират развитието на либра с мотива, че представлява риск за суверенитета на националните валути. Регулаторните органи в ЕС за защитата на личните данни също изразиха опасения по повод личната и финансова информация, която би се събирала като част от проекта либра.

В петък системата за онлайн плащания ПейПал (PayPal) обяви, че възнамерява да напусне Асоциация Либра - дружеството, което трябва да управлява проекта от Швейцария. ПейПал заяви, че ще се съсредоточи върху своите усилия за "демократизиране на достъпа до финансови услуги" за населението, което се сблъсква с ограничения в тази сфера.

Асоциация Либра заявява, че целта й е да създаде евтина и бърза мрежа за разплащания, която да помогне на милиарди хора с ограничен достъп до финансови услуги. 27-те членки на асоциацията, която включва Фейсбук (Facebook), Юбър (Uber), Спотифай (Spotify) и други технологични компании, ще се срещнат идната седмица в Женева.

В съобщение в Туитър Асоциация Либра информира, че 1500 организации са проявили интерес към проекта.

mediapool.bg