Кламер БГ - Новини: Меркел обяснила на Борис Джонсън, че не се очертава сделка за Брекзит

Меркел обяснила на Борис Джонсън, че не се очертава сделка за Брекзит

Европа

|
Вт, 08 Окт 2019г. 14:54ч.
Меркел обяснила на Борис Джонсън, че не се очертава сделка за Брекзит

Германската канцлерка Ангела Меркел е предупредила британския премиер Борис Джонсън, че е много малка вероятността да се постигне споразумение за Брекзит заради липсата на нови предложения на Лондон за Ирландия, съобщиха световните агенции.

Двамата лидери са имали телефонен разговор, докато в Брюксел се водят тежки преговори за избягване на Брекзит без споразумение на 31 октомври въз основа на проект, представен миналата сряда от Джонсън.

Освен това Меркел е заявила, че никога няма да има споразумение, ако Северна Ирландия напусне митническия съюз.

Лейбъристите: Джонсън иска Брекзит без сделка

Говорителят на британската Лейбъристка партия за Брекзит Киър Стармър обвини консервативното правителство на Джонсън, че се опитва да саботира преговорите за излизането на Великобритания от ЕС.

По думите му "Борис Джонсън никога няма да поеме отговорност за своя провал да представи вдъхваща доверие сделка".

"Неговата стратегия още от първия ден е за Брекзит без сделка", заяви той.

Сега е по-важно от всякога парламентът да се обедини, за да не позволи на това безразсъдно правителство катастрофално да ни изведе от ЕС в края на месеца, каза Стармър.

ЕК: Преговорите продължават

На този фон говорител на Европейската комисия опроверга информацията, че преговорите са пред провал.

"Работим с нагласата за постигане на споразумение", заяви той, като добави, че утре еврокомисарите ще разгледат последните предложения на британския премиер Борис Джонсън за ирландската граница.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче обвини Джонсън, че си играе с бъдещето на Европа.

"Борис Джонсън, залогът не е кой печели в някаква глупава игра на обвинения. Залогът е бъдещето на Европа и Великобритания, а също сигурността и интересите на хората", заяви Туск в Туитър.

"Вие не искате сделка, не искате удължаване, не искате отмяна, quo vadis?", каза той, използвайки латинския израз, означаващ "къде отивате".

По-рано във вторник ирландски медии цитираха източник от британското правителство, според когото преговорите са пред провал. Източникът твърдял, че ирландската страна не желае по-нататъшни преговори.

В последните дни ЕС обсъжда предложенията на Джонсън за избягване на раздяла без споразумение на 31 октомври. Британският премиер твърди, че няма да иска от ЕС нова отсрочка до напускането на неговата страна, а европейски източници коментират неофициално, че предложенията му не са приемливи.

Последните предложения на Борис Джонсън се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит.

Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период.

mediapool.bg