Кламер БГ - Новини: ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

Европа

|
Четв, 23 Окт 2014г. 15:25ч.
ЕС отпуска 24.4 млн. евро за изследвания на ебола

Европейската комисия дава 24.4 млн. евро за изследвания на болестта ебола. Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта - от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола, съобщи Европейската комисия.

Средствата са по линия на програма "Хоризонт 2020", която е за научни изследвания и иновации. Парите се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-скоро.

Най-голяма част от средствата - над 15 милиона евро, ще получи белгийският клон на една от най-големите фармацевтични компании в света, която работи върху ваксина срещу ебола. Останалите пари се разпределят между изследователски институти от Белгия, Франция и Германия.

Европейският съюз работи активно от началото на кризата с болестта. Досега Европейската комисия е обещала 180 млн. евро помощ на засегнатите от епидемията страни. Това се прави като се предоставят здравни услуги на засегнатите общности и се помага за овладяване на разпространението на епидемията.

mediapool.bg