Кламер БГ - Новини: Брюксел заплаши Лондон с глоба, ако не внесе 2.1 млрд. евро в евробюджета

Брюксел заплаши Лондон с глоба, ако не внесе 2.1 млрд. евро в евробюджета

Европа

|
Пон, 27 Окт 2014г. 18:45ч.
Брюксел заплаши Лондон с глоба, ако не внесе 2.1 млрд. евро в евробюджета

Европейската комисия може да глоби Великобритания, ако Лондон откаже да внесе допълнително в бюджета на ЕС до 1 декември 2,1 милиарда евро, заяви в понеделник пред журналисти еврокомисарят по бюджета Яцек Доминик, цитиран от Франс прес и ТАСС.

"Законът налага на страните членки да внасят определена сума в европейския бюджет до 1 декември. Ако това не стане, Комисия може да наложи глоби", заяви Доминик, изразявайки изненадата си от позицията на премиера Дейвид Камерън, изразена на срещата на високо равнище в петък.

Вноската на Великобритания за 2014 година бе увеличена с 2.1 милиарда евро, имайки предвид ревизираните данни за брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство, отбелязва АФП.

"Няма да платя тази допълнителна сума до 1 декември. И ако някои хора си мислят, че това ще стане, ще видят", заяви британският премиер в петък в края на срещата на високо равнище в Брюксел.

В понеделник пред Камарата на общините той каза, че за Великобритания няма "спешна необходимост" да плати исканите й пари. Ще удържа на обещанието си да не платим сметката до крайния срок 1 декември, подчерта Камерън, цитиран от Ройтерс.

"Ние отхвърляме сумата на това плащане. Ще се борим с всички възможни средства", допълва той

"(Европейската) комисия признава, че всъщност не се нуждае от това. Следователно няма спешна необходимост парите да бъдат плащани", каза Камерън.

Допълнителни средства в размер между 6.5 млн. евро и 340 млн. евро бяха поискани и от България, Ирландия, Гърция, Италия, Кипър, Латвия и Малта. От София исканата сума е 7 млн. евро.

mediapool.bg