Кламер БГ - Новини: Резултатите от стрес тестовете на гръцките банки много по-добри от очакваните

Резултатите от стрес тестовете на гръцките банки много по-добри от очакваните

Европа

|
Вт, 28 Окт 2014г. 14:38ч.
Резултатите от стрес тестовете на гръцките банки много по-добри от очакваните

По-добри от очакваните са резултатите от стрес тестовете за гръцките банки, направени от Европейската централна банка (ЕЦБ), смята управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас, цитиран от в. "Етнос" във вторник.

Стурнарас отбелязва, че въпреки травмите, причинени от кризата, гръцките банки, някои по-малко, други повече, са останали на крака и са приключили успешно и това тежко изпитание.

От тук насетне банките могат да гледат в бъдещето с повече оптимизъм и да се съсредоточат върху реализацията на бизнес планове и да подпомагнат реалната икономика. Добрите резултати от стрес тестовете обаче не бива да успокояват особено що се отнася до качеството на банковите кредити. Защото ако не бъде преодоляно голямото предизивкателство с "лошите кредити", тогава те ще продължат да трупат капиталови нужди, посочва управителят на гръцката централна банка.

Управителите на четирите водещи гръцки банки изразиха задоволство от резултатите от стрес тестовете и подчертаха, че сега се заемат с финансиране на предприятията и домакинствата.

В изявления за в. "Катимерини" шефът на Националната банка Александрос Турколиас посочва, че стъпвайки здраво на краката си, местните банки сега ще наблегнат на своята основна мисия - финансирането на гръцката икономика и че възползвайки се от стабилната си капиталова адекватност, ще могат да решат по-ефикасно проблема с необслужваните заеми.

Президентът на Банка Пиреос Михалис Салас изтъква, че успешното приключване на стрес тестовете открива пътя за нови инициативи от страна на банките в посока преструктуриране и финансиране на бизнеса, подомагане на конкурентноспособността и насърчаване на икономическия растеж.

Оценката на ЕЦБ показва, че Алфа банк е най-добре рекапитализирана банка в Гърция и една от добрите в Европа, което й позволява да работи за стимулиране на икономиката и предприемчивостта в страната, смята нейният управител Димитриос Мандзунис.

От своя страна, изпълнителният директор на Юробанк Христос Мегалу пък е на мнение, че след тестовете гръцките финансово-кредитни институции ще се концентрират върху финансирането и реализацията на инвестиционни проекти.

mediapool.bg