Кламер БГ - Новини: ЕС обмисля помощ за компаниите, които не са получили подкрепа от правителствата си

ЕС обмисля помощ за компаниите, които не са получили подкрепа от правителствата си

Европа

|
Четв, 21 Май 2020г. 13:41ч.
ЕС обмисля помощ за компаниите, които не са получили подкрепа от правителствата си

ЕС обмисля да предложи помощ на компании, които са изпаднали в затруднение заради коронавируса и не получават подкрепа от правителствата си, посочи еврокомисарят, отговарящ за икономиката, Паоло Джентилони, цитиран от Ройтерс.

Германия и Франция, двете най-големи икономики в блока, подкрепиха план за отпускане на 500 милиарда евро на най-тежко засегнатите от пандемията държави.

Обмисляме да включим нов инструмент в плана ни за възстановяване: помощ за финансово стабилизиране на компании, които не получават подкрепа от страните си, каза Джентилони пред в. "Ханделсблат" и още четири европейски издания.

Това е важно за общоевропейските вериги на добавена стойност, например в автомобилната индустрия. Ако една връзка се провали там, всички останали са засегнати, коментира Джентилони.

По въпроса за отражението на пандемията върху живота като цяло в ЕС той отбеляза: "Трябва да живеем с пандемията седмици наред, може би месеци".

Летните почивки ще бъдат много по-различни от това, с което сме свикнали. ЕС трябва да направи всичко по силите си, за да помогне на туристическия сектор, който, особено в Южна Европа, има съществен дял в годишния брутен вътрешен продукт, допълни Джентилони.

mediapool.bg