Кламер БГ - Новини: ВЕИ и саниране ще са в основата на възстановяването на ЕС след Covid-19

ВЕИ и саниране ще са в основата на възстановяването на ЕС след Covid-19

Европа

|
Четв, 21 Май 2020г. 19:35ч.
ВЕИ и саниране ще са в основата на възстановяването на ЕС след Covid-19

"Енергийната политика може, ако намерим точния баланс, да помогне за рестартиране на европейската икономика в контекста на възстановяването след Covid-19", заяви председателят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) Кристиан Бушой (ЕНП, Румъния) в дискусия с еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон.

Във вторник членовете на комисията по промишленост, научни изследвания и енергетика обсъдиха със Симсон как чрез енергийната политика на ЕС да се постигне зелено възстановяване, съобщиха от Европарламента.

"Европейският зелен пакт трябва да бъде в основата на възстановяването, по-специално чрез мерки за саниране на сгради в строителния сектор, където може да бъдат заети много работници", каза Бушой.

"Нормално е да свързваме думата "криза" с думата "загуба". И все пак, трябва да разглеждаме отговора си на кризата и като възможност", заяви Кадри Симсон. Тя коментира планирани инициативи като стратегията за интеграция на енергийните системи, която ще бъде официално представена през юни. Очакванията са стратегията да "ни подготви за по-кръгов подход към производството и потреблението на енергия и да изследва предизвикателствата на дигитализацията". Изграждането на водородна икономика в Европа ще бъде предмет на отделно съобщение, добави тя.

През септември Европейската комисия също така ще представи своя план за действие за мерки за саниране на сгради в строителния сектор. "Работим усилено, за да го направим по-амбициозен и по-конкретен", тъй като санирането и подобряването на енергийната ефективност на сградите "може да донесе огромни ползи за климата и в същото време е много ефективен начин за рестартиране на икономиката", каза още Симсон.

Тя посочи, че секторът на възобновяемите енергийни източници "беше ударен" от кризата и че планът за възстановяване може да допринесе значително за подобряване на доверието на инвеститорите и стимулиране на нови проекти. Еврокомисарят потвърди, че до края на тази година ще бъде представено преразгледано предложение за регламента за Трансевропейските енергийни мрежи (TEN-E).

По време на дебата евродепутатите повдигнаха въпроса как новите ангажименти ще се впишат в съществуващите стратегии, какво ще бъде тяхното влияние върху енергийната сигурност и необходимостта да се използва както Зеленият пакт, така и планът за възстановяване, за да стане зелената енергия достъпна. Някои евродепутати подчертаха необходимостта от по-голямо финансиране в рамките на новата многогодишна финансова рамка (МФР) за енергийния преход, по-специално в регионите, зависими от въглища. Други настояха, че ревизираният регламент за TEN-E трябва да изключва проектите за газова инфраструктура от бъдещи списъци с проекти от общ европейски интерес, информираха от ЕП.

mediapool.bg