Кламер БГ - Новини: ЕК стартира кампания "Попитайте Урсула фон дер Лайен"

ЕК стартира кампания "Попитайте Урсула фон дер Лайен"

Европа

|
Вт, 08 Септ 2020г. 18:19ч.
ЕК стартира кампания "Попитайте Урсула фон дер Лайен"

"Попитайте председателя" е нова инициатива, която обяви в социалните мрежи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В специално създадено видео, преведено на различните европейски езици, тя призовава гражданите на ЕС да й задават въпроси.

"Разбрах, че имате въпроси към мен. Ще се радвам да отговоря на тези въпроси. Просто вземете телефона и ми изпратете съобщение", казва фон дер Лайен.

Акцията на шефката на еврокомисията е общоевропейска и не е отговор на десетките писма и сигнали до нея на участниците в антиправителствените протести у нас. Нищо не пречи обаче протестиращите да се възползват от новата инициатива и да питат Урсула фон дер Лайен за отношението й към протестите.

Неофициално се твърди, че кампанията в социалните мрежи е подготовка за предстоящата стратегическа реч "За състоянието на съюза", която фон дер Лайен се очаква да произнесе на 16 септември.

Правилата, по които ЕК ще допуска зададените въпроси до разглеждане, са публикувани на интернет страницата й. Няма да се приемат въпроси, съдържащи призиви към насилие, дискриминация, обидни или клеветнически твърдения и др. Гражданите ще могат да отправят питанията си чрез видеоклипове с продължителност максимум 30 секунди, между които ще има подбор. Няма да се допускат въпроси от журналисти.

mediapool.bg