Кламер БГ - Новини: Гори огромният мигрантски лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос

Гори огромният мигрантски лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос

Европа

|
Ср, 09 Септ 2020г. 13:27ч.
Гори огромният мигрантски лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос

В ход е мащабна спасителна операция в мигрантския лагер "Мория" на гръцкия остров Лесбос, където няколко пожара са избухнали в ранните часове в сряда.

Това съобщи гръцката служба за пожарна безопасност, цитирана от Франс прес.

Има разпръснати огнища както на поляната около лагера, така и вътре. Мобилизирали са 25 пожарникари и 10 пожарни коли.

Извършва се евакуация на лагера, където са настанени близо 12 700 кандидати за убежище - четири пъти по-голям брой от капацитета му.

По информация на фотограф на АФП на терен "почти целият лагер гори както вътре, така и палатките, които са отвън в маслиновата горичка".

"Търсещите убежище бягат от лагера в посока пристанището на град Митилини, но са блокирани от полицейски автомобили", добави той.

По информация на гръцката агенция АНА-МПА пожарът е предизвикан умишлено при бунт на кандидати за убежище, които е трябвало да бъдат поставени в изолация, след като са дали положителни проби за коронавирус.

Все още не е установено тяхното местонахождението на 35-та мигранти, заразени с коронавирус. Властите се страхуват от бързо разпространение на вируса на острова. Кметът на острова Стратис Кителис заяви пред,че заразените мигранти са голям риск за здравето на всички на остров Лесбос.

Пожарът е избухнал едновременно на няколко места в лагера, което предполага умишлен палеж, според огнеборците. Полицията започна разследване.

От няколко дни поради регистрирани случаи на носители на вируса, лагерът е под пълна карантина, като настанените мигранти нямаха право да напускат района.

По медийна информация на острова са пристигнали полицейски части за борба с безредиците.

mediapool.bg