Кламер БГ - Новини: ЕК отпуска 24.4 млн. евро за борба с ебола

ЕК отпуска 24.4 млн. евро за борба с ебола

Европа

|
Четв, 23 Окт 2014г. 15:13ч.
ЕК отпуска 24.4 млн. евро за борба с ебола

Европейската комисия обяви, че ще предостави 24.4 млн. евро от бюджета на ЕС за спешно необходими изследвания във връзка с болестта ебола, съобщиха от пресцентъра на комисията.

Финансирането ще бъде отпуснато на пет проекта — от мащабно клинично изпитване на евентуална ваксина до тестване на съществуващи и нови лекарствени средства за лечение на ебола. Средствата по линия на Хоризонт 2020 — програмата на ЕС за научни изследвания и иновации — се отпускат по бърза процедура, за да се започне работа възможно най-бързо.

Комисията също така работи с представители на промишлеността по по-нататъшното разработване на ваксини, лекарства и методи за диагностициране във връзка с ебола и други хеморагични заболявания в рамките на Инициативата за иновативни лекарства.

"В случая с ебола се надпреварваме с времето и трябва да реагираме не само на извънредната ситуация, но същевременно да имаме отговор в дългосрочен план. Затова с удоволствие съобщавам, че ще предоставим допълнително финансиране в размер на 24.4 млн. евро, с което ще бъдат ускорени някои от най-обещаващите научни изследвания за разработване на ваксини и лекарства“, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Финансирането ще бъде предоставено, след като екипи от целия ЕС и страни извън него направиха предложения, които бяха оценени от независима експертна група.

mediapool.bg