Кламер БГ - Новини: Апокалиптично: Десетки загинали при срутване на мост край Генуа

Апокалиптично: Десетки загинали при срутване на мост край Генуа

Европа

|
Вт, 14 Авг 2018г. 19:06ч.
Апокалиптично: Десетки загинали при срутване на мост край Генуа

Около 200-метров участък от естакада на италианската магистрала А-10 се срути след проливен дъжд в района на Генуа по обед във вторник. Мостът рухнал върху намираща се под него фабрика и други сгради, съобщи Ройтерс.

Според италианския вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини около 30 души са загинали, има и тежко ранени.

#14agosto il video del crollo di #PonteMorandi a #Genova Polcevera Morandi@VAIstradeanas @DPCgov @emergenzavvf @Viminale @ComunediGenova @StradeAnas pic.twitter.com/9viaWCfAcu

— Polizia di Stato (@poliziadistato) August 14, 2018

По-рано италианският заместник-министър на транспорта Едоардо Рикси съобщи за най-малко 22 жертви и заяви, че се очаква броят на жертвите да се увеличи.

Мостът, известен като "Моранди" (на името на един от най-прочутите италиански архитекти), е част от магистралата, която стига до Франция и популярни места за почивка в други райони на Италия.

Мостът е дълъг около километър и двеста метра и се издига на около 100 метра над замята над два квартала в града. като най-дългата отсечка между две подпори е 200 метра.

Според спасителните служби в момента на рухването на моста е имало около 20 автомобила. Опасенията са, че отломките може да са предизвикали жертви и под съоръжението, защото районът е гъсто населен.

Италианският министър на транспорта Данило Тонинели нарече случилото се "огромна трагедия".

Журналист от местният канал "Теледженова" каза за телевизия "Скай Ти Джи 24", че е видял поне осем-девет смачкани автомобила под отломките. "Картината е апокалиптична", добави журналистът.

Все още няма сигурен отговор на въпроса какво е причинило трагичния инцидент.

Disastro a #Genova. Crolla il ponte Autostradale. Stiamo cercando informazioni. pic.twitter.com/f2Z0c91JLZ

— Sergio Battelli (@BattelliSergio) August 14, 2018

Властите предполагат, че рухването на моста е резултат от неустойчивост на конструкцията, отбеляза италианската осведомителна агенция АНСА.

"Недопустимо е толкова важен мост да не е бил построен така, че да се избегнат подобни разрушения", каза Рикси и уточни, че е рухнал централният участък от съоръжението.

Цитирайки очевидци, телевизия "Ла7" съобщи, че преди рухването мостът е бил ударен от мълния.

Инцидентът става в навечерието на утрешния голям италиански празник "Ферагосто" и движението вероятно е било по-натоварено от обикновено, тъй като много италианци са поели към плажовете или планините.

Бетонният мост Моранди е открит през 1967 г., а през 2016-та е бил реконструиран.

Спасителната операция продължава. Министърът на вътрешните работи Матео Салвини съобщи, че на мястото на инцидента работят около 200 пожарникари.

mediapool.bg