Кламер БГ - Новини: Демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти

Демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти

Европа

|
Ср, 11 Септ 2019г. 14:24ч.
Демонстрация в Барселона - тест за каталунските сепаратисти

Две години след опита за отцепване през 2017 г. каталунските сепаратисти ще направят днес преглед на силите си - излизат на демонстрация в Барселона. А през октомври се очаква съдебна присъда срещу водачите им, предава агенция Франс прес в сряда.

От 2012 г. насам отцепниците организират гигантски демонстрации на 11 септември, когато каталунците честват празника "Диада" - превземането на Барселона през 1714 г. от войските на Филип Пети по време на Войната за испанското наследство.

Под лозунга "Нашата цел е независимост" демонстрацията, в която през последните години са участвали над един милион души, ще започне на площад "Испания" в Барселона в 17.14 ч. (препратка към 1714 г., когато Испания превзема Барселона).

Тя ще се състои няколко седмици преди очакваното през октомври огласяване на присъдите на 12-те лидери на сепаратистите, чийто процес протече във Върховния съд на Испания от февруари до юни.

Някои от тях са зад решетките от близо две години; всички са застрашени от тежки наказания - до 25 години затвор в случая с бившия вицепремиер на региона Ориол Жункерас.

"Наближава обявяването на присъдата (от Върховния съд) и е важно да се види, че започваме масова мобилизация", заяви за АФП Елисенда Палусие, председателка на влиятелната сепаратистка асоциация "Каталунско национално събрание" (КНС) - организатор на демонстрацията.

Превъзмогване на разногласията

Но две години след забранения референдум от 1 октомври 2017 г., съпроводен с полицейско насилие, и безрезултатната декларация за независимост от 27 октомври - най-тежката политическа криза в Испания от 40 години, в сепаратисткия лагер вече няма единство, продължава АФП.

През 2017 г. всички отцепнически партии действаха в единен фронт. Днес двете основни сепаратистки формации, все така управляващи съвместно богатия регион в Североизточна Испания, са дълбоко разделени.

"Заедно за Каталуния" на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, избягал в Белгия през 2017 г., се обявява за "противоборство" с Мадрид, а "Републиканската левица на Каталуния", оглавявана от Ориол Жункерас, е склонна към по-умерен подход и диалог с централната власт.

Каталунският вицепремиер Пере Арагонес, силният човек в "Републиканската левица", отправя призив "присъдата да се възприеме отговорно". "Колкото е по-тежка присъдата, толкова повече реакции ще има, но и по-силна необходимост да се насочи темата в политическото русло", заяви той във вторник пред международни медии.

В този контекст на разногласия КНС наблегна върху необходимостта "да се постигне стратегическо единство като условие за извоюване на независимост. Първият етап е да изпълним улиците на 11 септември".

В знак, че има воля за това, организаторите настояват демонстрантите да оформят по улиците, които водят към площад "Испания", голяма звезда, символизираща сплотяването на различните сепаратистки течения в името на общата цел - отцепване от Мадрид.

Сепаратистките водачи се страхуват, че активистите са объркани и протестът може да не е достатъчно масов.

Четирийсет и седем годишният историк Ким Алварадо, жител на Фигерас, не вижда причина да бие път до Барселона, за да участва в демонстрацията: "Сега сме в безизходица и, страхувам се, това ще е завинаги. За мен е ясно, че нито моето, нито следващото поколение ще види независимост", казва той пред АФП.

Някои от най-радикалните активисти обаче призоваха протестът да се състои пред каталунския парламент, който да бъде окупиран.

Същевременно Ориол Жункерас, най-известният от каталунските лидери, намиращи се в затвора, обвини Испания, че се опитва да обезглави движението за отцепване чрез съдебния процес и заяви, че нов референдум за независимост на Каталуния все още е възможен, предаде Ройтерс.

Жункерас е в затвор край Барселона в очакване съдът да се произнесе за ролята му в незаконния според Мадрид референдум за независимост през 2017 г. , е отговорил на въпроси на Ройтерс преди ежегодната каталунска демонстрация.

"Убеден съм, че съм невинен и не съм извършил престъпление", заяви 50-годишният Жункерас, лидер на партията Републиканска левица на Каталуния.

"Това, което държавата иска да постигне чрез предстоящата присъда, е да обезглави едно мирно движение. Понеже не може да задържи 2 милиона граждани, праща нас зад решетките", заяви Жункерас в писмени отговори, предадени на Ройтерс от юридическия му екип.

В затвора му е позволено да ползва компютър, но без достъп до интернет, посочва агенцията.

Той е един от 12-е каталунски лидери - деветима от тях в затвора, срещу които са повдигнати обвинения в бунт, подбудителство и злоупотреба с публични средства. Прокуратурата иска ефективни присъди от 7 до 25 години, като най-тежката е само за Жункерас.

Изследване на общественото мнение през юли показа, че подкрепата за независимост в Каталуния е на най-ниското си равнище от две години, като само 44 на сто от анкетираните са за отделяне, а 48,3 процента са против. Организацията Асамблея насионал каталана, която организира днешната демонстрация в Барселона, обясни спада с липсата на ясна "пътна карта" в момент, когато каталунските партии, застъпващи се за независимост, не са единни по въпроса как да се действа по-нататък.

mediapool.bg