Кламер БГ - Новини: "Защита на европейския начин на живот": Какво означава новият ресор в ЕК

"Защита на европейския начин на живот": Какво означава новият ресор в ЕК

Европа

|
Ср, 11 Септ 2019г. 14:30ч.
"Защита на европейския начин на живот": Какво означава новият ресор в ЕК

Новата председателка на Европейската комисия, германката Урсула фон дер Лайен постави началото на полемика, като направи връзка между миграцията и "защитата на европейския начин на живот". Именно "защита на европейския начин на живот" е новото име на ресора, с който е натоварен гръка Маргаритис Схинас и в който попада и свръхделикатният въпрос за миграцията, пише агенция Франс прес.

Гърция, която е на първа линия на притока на мигранти, номинира Схинас за еврокомисар и той бе предложен да е един от заместник-председателите на новата ЕК, която ще започне работа на 1 ноември.

Вчера, когато Фон дер Лайен обяви точното наименование на кръга от въпроси, с които той ще се занимава, то породи любопитството на журналистите в залата за пресконференции, които искаха да разберат какво точно се крие зад него.

Наименованията на ресорите на вицепрезидентите идват всичките от политическата програма, представена пред Европейския парламент, поясни тогава Урсула фон дер Лайен. "Нашият европейски начин на живот е да се придържаме здраво към нашите ценности. Красотата на достойнството на всяко човешко същество е една от най-големите ценности", допълни тя, помолена да аргументира връзката между наименованието на ресора и миграционното досие.

В програмата си германката развива един от приоритетите си, а именно "защитата на нашия европейски начин на живот". Този приоритет е развит в няколко категории, сред които правовата държава, вътрешната сигурност, като има и акцент, поставен върху "солидните граници и нов подход по миграционния въпрос".

Но наименованието породи известен смут, особено сред политическите противници на Европейската народна партия, семейството на консервативната десница, от което произхожда Фон дер Лайен.

Според съпредседателката на групата на Зелените в ЕП Ска Келер е плашещо предложението за ресор за защита на европейския начин на живот, включващо миграцията и защитата на границите. "Надяваме се, че председателката Фон дер Лайен не вижда противоречие между подкрепата за бежанците и европейските ценности", каза Келер.

Нейният британски колега от групата на социалдемократите Клод Мораес заяви, че наименованието поражда истински проблем сред групата му и каза, че ресор с подобно име не може да съществува.

Говорителят на Амнести Интернешънъл Щефан Шиманович съзря използване на риториката на крайната десница в наименованието, а именно свързването на миграцията със сигурността и навеждане на мисълта, че мигрантите застрашават европейския начин на живот. Той каза, че по този начин наименованието изпраща пораждащо безпокойство послание.

В отговор на тези коментари говорител на Фон дер Лайен препоръча на хората да се позаинтересуват какво има в самия ресор и какви са проектите, свързани с това наименование.

"Защитата на европейския начин на живот препраща към европейските ценности, а именно толерантността, приема и убежището", обясни пък източник от обкръжението на новата председателка.

mediapool.bg