Кламер БГ - Новини: Героят от "руския" скандал в Австрия няма да е евродепутат

Героят от "руския" скандал в Австрия няма да е евродепутат

Европа

|
Пон, 17 Юни 2019г. 15:57ч.
Героят от "руския" скандал в Австрия няма да е евродепутат

Лидерът на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц Кристиан Щрахе, който бе принуден да подаде оставка заради "руския" скандал, се отказа от спечеления мандат в Европейския парламент.

Той твърди, че решението му е "лично", но допуска възможността да се върне в политиката, след като бъдат изяснени причините около скандаалното видео от Ибиса.

Бившият партиен шеф подчертава стремежа си за цялостно и безкомпромисно изясняване на случая и заявява намерението си да се бори за реабилитация.

Щрахе благодари на онези 45 000 избиратели, които дадоха своя преферентен глас за него на изборите за Европейски парламент няколко дни след като стана известна аферата от Ибиса и му осигуриха пряк мандат в Европейския парламент.

Базираният в Мюнхен в. "Зюддойче цайтунг" и базираното в Хамбург сп. "Шпигел" публикуваха тайно заснето видео от 2017 г. от вила в Ибиса, на което се вижда Щрахе да предлага медийни и инфраструктурни сделки на жена, представила се за заможен донор с руски връзки. Щрахе твърди, че видеото целяло да навреди на репутацията му и че неприкосновеността на личния му живот била нарушена.

Заради скандала Щрахе се оттегли като вицеканцлер и като лидер на австрийската крайна десница. Това предизвика и разпад на управляващата коалиция.

mediapool.bg