Кламер БГ - Новини: Вдовицата на убития кмет на Гданск обвини държавната тв за смъртта му

Вдовицата на убития кмет на Гданск обвини държавната тв за смъртта му

Европа

|
Четв, 24 Ян 2019г. 12:42ч.
Вдовицата на убития кмет на Гданск обвини държавната тв за смъртта му

Вдовицата на убития кмет на полския град Гданск хвърли вината за смъртта му върху "речта на омразата", използвана срещу покойния й съпруг по контролираната от правителството телевизия, предаде Асошиейтед прес.

Магдалена Адамович каза в интервю, публикувано от портала Onet.pl, че телевизия TVP (Телевизия полска) носи "отговорността" за смъртта на кмета на Гданск Павел Адамович.

Адамович, който критикуваше дясната управляваща партия "Право и справедливост", почина на 14 януари, след като беше наръган с нож предната нощ на сцената по време на благотворителна проява. Арестуваният заподозрян е бивш затворник, който публично се обяви срещу "Гражданска платформа" - опозиционна партия, на която Адамович е бил член.

"Съпругът ми беше убит от изречени думи", каза вдовицата на Адамович. "Това е отговорност на TVP. Така мисля. Словото на омразата, начинът, по който го представяха, това е повлияло на избора на убиеца негова жертва да стане Павел".

Критици на полското правителство казаха, че насилието може би донякъде се дължи на натрупаната срещу Адамович при управлението на "Право и справедливост" враждебност, намерила израз и в предавания на държавната телевизия, и в заплахите на крайнодесни екстремистки групи.

Протестиращи поискаха да бъде уволнен директорът на TVP Яцек Курски. Причината бе предаване, излъчено в деня на смъртта на Адамович, хвърлило цялата вина за агресията в публичната сфера в страната върху представители на "Гражданска платформа". Курски твърди, че телевизията спазва всички правила и обяви, че каналът ще съди всеки, който внушава, че негови предавания са допринесли за смъртта на кмета Адамович.

"Нека ме съдят", каза Магдалена Адамович, която е адвокатка. Тя обвини също управляващата партия, че не е осъдила и преследвала словото на омразата и заплахите срещу политици, включително съпруга й.

Майката на нападателя се извини и помоли за прошка семейството на Адамович. Тя каза, че синът й е с диагноза параноидна шизофрения.

mediapool.bg