Кламер БГ - Новини: Санитарка ще води листата на френските "жълти жилетки" на евроизборите

Санитарка ще води листата на френските "жълти жилетки" на евроизборите

Европа

|
Четв, 24 Ян 2019г. 12:53ч.
Санитарка ще води листата на френските "жълти жилетки" на евроизборите

Френските "жълти жилетки" обявиха намерението си да се явят със своя листа от кандидати на изборите за Европейски парламент, която ще бъде водена от 31-годишната санитарка Ингрид Льовавасьор, предаде Ройтерс.

Останалите девет кандидати са на възраст от 29 до 53 години и с професии като ръководител на малко предприятие, юрист, електрокарист или чиновник.

Движението за гражданска инициатива на "жълтите жилетки" обяви списък от десет имена , като целта е до средата на февруари да се състави списък от 79 кандидати за вота на 26 май. За другите места в листата ще се проведе вътрешно гласуване между вече обявените кандидати. Представител на "жълтите жилетки" увери, че всички граждани на Франция могат да предлагат имена на кандидати.

"Гражданското движение показа, че е необходимо гневът да се преобрази в политически проект, който може да даде отговори на подкрепящите го французи", се казва в изявление на движението.

Според публикувано вчера допитване на института Елаб листа на "жълтите жилетки" може да получи 13 процента подкрепа на европейските избори, на трето място след партията на президента Макрон "Република, напред" с 22,5 процента и крайнодесния Национален сбор на Марин Льо Пен със 17,5 процента.

Анкетата е извършена преди да бъдат обявени първите десет кандидати на "жълтите жилетки".

mediapool.bg