Кламер БГ - Новини: Българите най-трудно "свързват двата края" в ЕС

Българите най-трудно "свързват двата края" в ЕС

Европа

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 12:56ч.
Българите най-трудно "свързват двата края" в ЕС

Българите най-трудно

В България е най-голям делът на хората, които свързват двата края трудно или много трудно, в сравнение с други европейски държави. Това сочат актуални данни на Евростат за второто тримесечие на 2022 г. Като цяло през този период повечето хора в държавите-членки на ЕС съобщават за нарастващи трудности при свързването на двата края в сравнение с предходните тримесечия, което отразява увеличението на цените от началото на 2022 г.

Делът на хората, които трудно или много трудно свързват двата края, варира между 11% във Финландия и 39.8% в България. Само 3.6% от хората в България казват, че преживяват лесно, докато във Финландия над 40% от населението преживява без проблем.

Данните показват, че повече от един на всеки пет души е имал големи затруднения или трудности да преживява в България, Словакия, Италия и Франция.

Делът на хората, които трудно свързват двата края се е увеличил в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. във всички участващи в проучването страни, с изключение на Словения и Финландия. Най-голямото увеличение е регистрирано във Франция и Австрия.

Статистиката на Евростат е базирана на данни за въздействието на Covid-19 върху условията на живот и е резултат от ново проучване с участието на 11 държави членки. Първите резултати от него бяха публикувани през юни.

mediapool.bg