Кламер БГ - Новини: 265 млн. евро глоба за "Фейсбук" заради нарушаване на поверителността

265 млн. евро глоба за "Фейсбук" заради нарушаване на поверителността

Европа

|
Пон, 28 Ноем 2022г. 18:19ч.
265 млн. евро глоба за "Фейсбук" заради нарушаване на поверителността

265 млн. евро глоба за

Ирландският регулаторен орган за защита на личните данни днес наложи глоба в размер на 265 милиона евро на гиганта в областта на социалните мрежи "Фейсбук", съобщи Ройтерс. С това общият размер на глобите, наложени на компанията "Мета" (Meta) - собственик на "Фейсбук", достигна почти 1 милиард евро.

Нарушението е установено в резултат на разследване, започнало през април 2021 г., и свързано с откриването на изтекла в интернет база данни на "Фейсбук". На социалната платформа бе наредено да предприеме редица мерки, за да коригира случилото се, уточни Ройтерс.

Глобата, наложена днес, е четвъртата, която комисарят по защита на личните данни в Ирландия налага на дъщерна компания на "Мета". Правителствената служба е водещият регулатор за защита на личните данни на "Мета" в Европейския съюз. Има още 13 висящи разследвания срещу компанията за социални мрежи.

През септември регулаторният орган наложи на дъщерната компания "Инстаграм" рекордна глоба в размер на 405 милиона евро, която "Мета" планира да обжалва.

Комисарят по защита на личните данни на Ирландия регулира и дейността на "Епъл" (Apple), "Гугъл" (Google), "Тик Ток" (TikTok), както и тази на други технологични гиганти, тъй като техните европейски централи се намират в Ирландия. Понастоящем правителствената служба е започнала 40 разследвания на подобни компании, в това число и 13-те, свързани с "Мета".

В изявление на ирландския регулаторен орган се казва, че другите съответни регулатори на ЕС са се съгласили с издаденото днес решение, след като миналия месец правителствената служба е споделила с тях проекторешение в рамките на системата на блока за регулиране на големите мултинационални компании.

mediapool.bg